2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökségi helyszín lehet a Kwai folyó hídja

2006. február 24. 10:00

A második világháború során a szövetséges rabok által épített thai-burmai halálvasút és híd kerüljön fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára - javasolta egy egykori japán katonatiszt.

Takashi Nagase egykori japán kihallgatótiszt 60 éve folytat kampányt azért, hogy tudatosítsa a Japán Birodalmi Hadsereg agresszív rémtetteit. Mostani kezdeményezése is ebbe illik: szerinte ugyanis az ENSZ ezzel a vasútvonalat és a hidat felépítők emléke előtt tisztelegne.

A 18 hónap alatt felépített, 400 kilométer hosszú vasútvonal kialakításán több mint 16000 szövetséges - főképp angol, holland és ausztrál - hadifogoly dolgozott. A hírhedt vonal 140 kilométernyi szakasza még ma is üzemel, ám az 1957-ben készített mozifilm témájául is szolgáló Kwai folyó fölött magasodó hidat már csak turisztikai látnivalóként mutogatják.

"Talán én vagyok az egyetlen japán, aki igazán megérti a háború poklát"
- mondta Nagase. "Biztosnak kell lennünk, hogy az általunk elkövetett borzalmak soha nem mennek feledésbe". Nagase komolyan gondolja elképzelését: jelenleg Bangkokban folytat tárgyalásokat a Thaiföldi Turisztikai Hatósággal, hogy támogassák őt a kezdeményezésében. A szervezet ezt jó ötletnek tartja, ám addig semmiképp sem akar benne résztvenni, amíg a hadifoglyokat adó országok nem támogatják azt közösen.

A Kanchanaburiban található Thai-Burmai Vasúti Emlékközpont vezetője, Rod Beattie történész szerint Nagase-nak nincs sok esélye az egykori hadifoglyokat tömörítő szervezetekkel. Elmondása szerinte a vasútra való emlékezéssel nincs semmi baj, ám a világörökségi cím semmilyen célt nem szolgálna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár