2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit városok kulturális öröksége a weben

2006. január 4. 13:00

10 brit város kulturális öröksége online elérhetővé válik egy 13 millió fontos kormányzati kezdeményezés keretében.

Társadalmi részvétel a városi örökségvédelemben

City Heritage Guide

Birmingham, Brighton és Hove, Bristol, Leeds, Leicester, Liverpool, London, Manchester, Newcastle valamint Gateshead, és Norwich

A 24 Hour Museum weboldalához illeszkedő webes projekt a városok rejtett épített örökségéhez kapcsolódóan naprakész és első kézből való információt kínál. A helyi közösségek számára kiváló lehetőség, hogy ráirányítsák a figyelmet sajátos értékeikre.

Minden város elsősorban kulturális információt kínál oldalán. A helytörténeti ismertetők mellett az érdeklődők által készített fotók is feltölthetők a rendszerbe. Az egyik rovatban gyerekek mesélhetnek egymásnak (By Kids For Kids) városukról.

A legígéretesebb a helytörténetmesélő (storymaker) névre hallgató szolgáltatás, amely közösségi vagy egyéni formájú örökségvédelmi, kulturális és történelmi tárgyú naplózást tesz lehetővé bárki számára, aki késztetést érez magában, hogy megossza másokkal egy-egy városhoz, városrészhez kapcsolódó sajátos élményeit. A tartalom előállításában közreműködőket kiterjedt toborzás nyomán sikerült megtalálni, amelynek során a helyi közösségek, civilek, helytörténeti egyesületek és klubok irányából várták az önkénteseket.

24 Hour Museum egy könnyen használható, különösebb előképzettséget nem igénylő, internetes tartalomszerkesztésre kifejlesztett eszközzel segítette az aktívan bekapcsolódó önkéntesek munkáját.

Culture Online ügynökség programigazgatója, Jonathan Drori szerint "a City Heritage Guides pazar lehetőség a helyi közösségek számára - legyenek akár gyerekek, akár felnőttek -, hogy tevékenyen bekapcsolódjanak, részt vállaljanak a kulturális örökségvédelemben és tudósítsanak mindarról, ami városukat sajátossá teszi."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár