2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeummá alakítva nyílt meg az örmény templom Törökországban

2007. április 2. 11:00

Tizedik században épült, a török állam költségén helyreállított, egyúttal múzeummá átalakított templomot nyitottak meg a kelet-törökországi Akdamar szigetén.

A török állam 1,5 millió dollárt (278 millió forintot) költött a 915 és 921 között épült, de sok évtizede üresen álló, omladozó falú örmény templom újjáépítésére, amit Recep Tayyip Erdogan török államfő egy nyilatkozatában pozitív lépésnek nevezett a két ország, illetve a két nép közötti - történelmi okokra is visszavezethető - feszült viszony enyhítése szempontjából.

Meszrob Mutafiján, a Törökországban élő örmény ortodox kisebbség szellemi vezetője a megnyitón mondott beszédében köszönetet mondott a török kormánynak a műemléktemplom helyreállításáért, zavaró körülménynek nevezte azonban azt, hogy az épület, amelyen jelenleg kereszt sincs, nem templomként, hanem múzeumként működik majd. Arra kérte a török illetékeseket, tegyék lehetővé, hogy az örmények legalább egy évben egyszer imádkozhassanak ezen a helyen. "Jó hatással lenne a nemzeti emlékezetre, ha e helyen, hitünk egyik történelmi központjában imádkozhatnánk" - mondta Mutafiján.

Attila Koc, török kulturális miniszter válaszában úgy fogalmazott, hogy az ankarai kormány "megfontolja" a kérdést, egyúttal kifejezte azt a reményét, hogy a múzeumként működő ezeréves templom fellendíti majd az idegenforgalmat a turistaközpontokból egyébként távol eső hegyvidéki térségben.

Az örmény nemzet történelme egyik legsötétebb időszakának tekinti 1915-öt, s azt követő éveket, amikor az elvakult török nacionalisták vérengzései, illetve éhínség következtében mintegy másfél millió, török területén élő örmény vesztette életét, és elvárja, hogy a mai ankarai kormány - elődei nevében - vállaljon felelősséget az abban az időszakban történtekért. A török vezetés azonban az erősödő nemzetközi  nyomás ellenére sem hajlandó népirtásnak tekinteni a múlt század elején történt eseményeket.

Örményországban sokan kétkedéssel figyelték, s egyfajta propaganda akciónak minősítették a török kormánynak a műemlék helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseit, amelyek az örmények szerint nem elsősorban a kétoldalú kapcsolatok javítását szolgálják, hanem a nemzetközi közvélemény meggyőzését célozzák.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár