Hitler elfeledett szövetségesei

Azonosították a rejtélyes angol telepesek csontvázait

2015. július 30. 09:36 MTI

Sikerült azonosítani azt a négy csontvázat, amelyet a mai Egyesült Államok területén 400 évvel ezelőtt alapított első angol településen, Jamestownban találtak a kutatók.

A jamestowni csontvázak

Jim Horn, a jamestowni történelmi egyesület vezetője szerint nagy jelentőségű felfedezésről van szó. A földi maradványok az Egyesült Államok területén valaha élt legrégebbi angolok holttestei. Az első telepesek 1607-ben érkeztek Jamestownba. A város a mai Virginia államban, Washingtontól 200 kilométerre délre található. Az azonosítás során megállapították, hogy Robert Hunt anglikán lelkész, valamint Gabriel Archer, Sir Ferdinando Wainman és William West kapitány maradványait találták meg. A csontvázakat Jamestown első protestáns templomának maradványai között fedezték fel egy 2013 novemberi ásatáson. Az épületet 1608 és 1616 között használták templomként, lelkésze Robert Hunt volt.

Hunt és három társa az első telepesgeneráció tagjai voltak, valamennyien segítették a település életének szervezését. Mindannyian 40. életévük betöltése előtt haltak meg: hárman betegségekben, West kapitány pedig a póheten indiánok támadása következtében. A holttesteket tudományos módszerekkel, köztük DNS-elemzéssel, 3D-s vizualizálással és a brit archívum révén genealógiai vizsgálatokkal azonosították. A mai Jamestownba induló első angol expedíciót John Smith kapitány vezette, történetét a Disney Pocahontas című filmje tette világszerte ismertté. Az indián hercegnő közvetített az indiánok és a telepesek között. A legenda szerint Pocahontas a jamestowni templomban házasságot kötött John Rolfe dohánytermesztővel, majd két évvel később, alig 21 évesen Angliában elhunyt.

"A felfedezés új ismeretekkel gazdagítja a tudományt az egyik legkeményebb angol gyarmaton zajló életről, halálról és a vallás jelentőségéről. Aki akkoriban kiutazott egy kolóniába, nagyon kockázatos és veszélyes kalandot vállalt. Ezért nem szokatlan, hogy az azonosított személyek egyike sem érte el a 40 éves kort" - fogalmazott Horn. A kutatókat meglepte, hogy Archer kapitány koporsójában egy lepecsételt ezüst dobozkát is találtak. A vizsgálatok szerint egy katolikus szokásokat tükröző, csontokat és szentelt vizet rejtő ereklyetartóról van szó. A szakértők feltételezése szerint Archer titkon vonzódott a katolicizmushoz, miközben az angol telepesek az anglikán vallásra igyekeztek téríteni az indián lakosokat.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!