2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megették egymást Amerika első telepesei

2013. május 3. 09:45

Kannibalizmusra vetemedtek Észak-Amerika első brit telepesei a nehéz körülmények leküzdése közepette - ezt mutatják azok az emberi maradványok, amelyeken éles vágásokat és faragásokat találtak.

Egy 14 éves lányhoz tartoztak azok a csontdarabok, amelyeket még tavaly, az amerikai James Fortnál találtak régészek. A kislány 1609-1610 telén hunyt el, abban az időben, amikor a Jamestownba érkező angol telepesek háromnegyede a nagy éhínség következtében elpusztult. A ló-és kutyacsontok társaságában fellelt maradványok – egy sípcsont és a koponya – olyan jeleket viselnek magukon, amiből egyértelmű következtetéseket lehet levonni arra nézve, hogy az áldozat húsát társai megették.

A kutatók leginkább azon lepődtek meg, hogy négy vékony vágást is azonosítottak a koponyán, ami azt mutatja, hogy a telepesek elkeseredetten próbálták felnyitni a halott kislány koponyáját. „A csontmaradványokon látható vágások a kísérletezésre utalnak és azt sugallják, hogy a telepesek tapasztalatlanok voltak az állatok levágását illetően” – foglalta össze Doug Owsley antropológus. „Mindenesetre a szándék egyértelmű volt: feldarabolni a testet, eltávolítani az agyvelőt és a húsokat, hogy el tudják azokat fogyasztani” – teszi hozzá.

A kísérlet végül sikerrel járt. Egy kis szekercével vagy fejszével elég mély vágást tudtak ejteni a koponyán, majd egy késsel levágták a húsokat az arcról és a torok körül. Bár a csontok túlságosan is töredezettek ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a halál okát, a fejlett orvosi módszereknek és a digitális képalkotó eljárásoknak köszönhetően a kutatók képesek megmondani, hogyan nézhetett ki a lány. A komplex antropológiai és régészeti vizsgálatok kiderítették, hogy a „Jane” nevet kapó áldozat 1609 augusztusában, alig néhány hónappal a nagy éhínség „beköszönte” előtt érkezett Jamestownba.

Jamestown-t Virginia gyarmat területén a Londoni Virginia Company alapította „James Fort” néven 1607. május 14-én; ez volt az első állandó angol település a mai Egyesült Államok területén. A telepeseket szörnyű körülmények várták az új hazában, de az 1609–10-es „ínséges időkben” még rosszabb helyzetbe kerültek, és az 500 érkezőből mindössze 61 élte túl ezt az időszakot. „A túlélés reményében kannibalizmushoz folyamodtak. Ez egy elkeseredett kísérlet volt arra, hogy tovább éljenek, mikor a telepet a megsemmisülés fenyegette” – magyarázta Jim Horn Jamestown-kutató, aki szerint valószínűleg nem Jane volt az egyetlen, akinek húsát társai megették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár