2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

2020. április 21. 18:12 Múlt-kor

Leírások Nyugat-Afrikából

A 17. századtól 1894-ig virágzó nyugat-afrikai Dahomey királyságban (a mai Benin területén) a gyarmatosító franciák leírásai szerint megérkezésükkor még bevett szokás volt az emberáldozat a helyiek körében.

Habár e források gyakran egyszerre ezer ember feláldozását is említik, a valós számok ennél a modern kutatások szerint minden bizonnyal kisebbek voltak, gyakoriságukról pedig csak találgatni lehet.

Kétségbeesett rómaiak

Számos ókori római forrás beszámol arról, hogy a városállam, majd birodalom történetének egyes időszakaiban történtek emberáldozatok.

A Kr. e. 216-os cannae-i vereséget követően is történt ilyen, a két évszázaddal később élt Titus Livius leírása szerint: „Egy gall férfit és egy gall nőt, valamint egy görög férfit és egy görög nőt élve eltemettek a Forum Boarium alatt.”

Gyermekek Zeusznak

Az ókori görög szövegekben ritkán, de találkozni emberáldozatokra való utalásokkal. Egy 2016-ban a Lükaión-hegyen feltárt, 3000 éves Zeusz-oltárnál egy kamaszfiú csontvázára bukkantak a régészek, ami alátámasztja azon szövegeket, amelyek a hegyen végrehajtott gyermekáldozatokról írtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szati egy 19. századi ábrázoláson – az özvegy ráfekszik a máglyára halott férje mellé (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: pixabay.comKép forrása: FlickrKánaánita gyermekáldozat Moloch isten szobra előtt egy 19. századi bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)A két szobor egyike a British Museumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsVéráldozatot ábrázoló maja dombormű: a térdelő nőalak egy éles drótot húz keresztül nyelvén, hogy vért fakasszon belőle (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsKép forrása: Wikimedia CommonsOzirisz templomának romjai Abüdosznál (kép forrása: Flickr)Feláldozandó emberek menetek Dahomeyben egy 1793-ban készült ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Lucius Aemilius Paullus római consul eleste a cannae-i csatamezőn (kép forrása: Wikimedia Commons)A Lükaión-hegyi Zeusz-oltár (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Flickr

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár