2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Átok, igézet, szerencsétlenség: misztikus erővel bír a „gonosz szeme”

2018. március 23. 17:39 Jeki Gabriella

Kék amulettet kaptak az átokra leginkább fogékony újszülöttek

A gonosz szemmel kapcsolatban azonban nem a puszta fennmaradásának évezredes bizonyítéka a a legcsodálatosabb, hanem annak a ténye, hogy a használata igencsak kevéssé változott meg a történelem folyamán. A sötétkék alapon világos szem ma is megjelenik a repülőgépek oldalára festve ugyanúgy, mint egykor az egyiptomiak és az etruszkok hajóin, hogy így biztosítsák a biztonságos haladásukat.

Görögországban járva megtaláljuk az éttermek falain, a szuvenír boltokban és felbukkan a legtöbb háztartásban is. A görögök a kék színt ugyanis alapvetően védelmezőnek tartják: az ilyen árnyalatú kövek így a szem-amuletthez hasonló szerepet tölthetnek be náluk, akárcsak az autóban, hajóban vagy a ház falára fellógatott fokhagyma. Törökországban az újszülött csecsemők nyakába is egy kék amulettet tesznek, ugyanis széles körben elterjedt még ma is az a meggyőződés, hogy ők a leginkább fogékonyak az esetleges átokra.

A gonosz szeme azonban a modern világgal együtt alakult át, jelentése és történelme módosulhat. Néhány jelenlegi értelmezés már a kulturális különbségekből adódik, így került a judaizmusba vagy épp az iszlámba.

„Noha a szimbólumnak képesnek kell lennie kulturális, földrajzi vagy vallási szempontból átlépni a határokat, érdemes megfigyelni a jelentését bizsuk vagy divatkifejezésen túl is” – hangsúlyozza a művészettörténelem professzor. – „A gonosz szemének szimbóluma már a civilizáció kezdeteiből származik, amely visszatükrözi az emberiség legtartósabb és legmélyebb hitvilágát. A megfelelő tudás nélkül az ilyen amulett viselése nemcsak hatástalanná teszi a védőképességét, hanem még erőteljesebb átkot is generálhat. Persze csak akkor, ha ezt hisszük.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Görög bazár, melyben számtalan formában megtalálható a kék szem szimbólum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár