2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor egy földrengés 20 kilométerrel odébb tette a Pó folyót

2015. augusztus 17. 13:02

1570-ben földrengés rázta meg Észak-Itáliát, amelynek következtében a mai Olaszország leghosszabb folyója, a Pó mintegy 20 kilométerrel „mozdult el” északra, állítja egy új kutatás.

Itália leghosszabb folyója, a Pó Guastella és Ficarolo kisvárosok közötti szakasza ma mintegy 20 kilométerrel északabbra fekszik, mint 2800 évvel ezelőtt, olvasható olasz kutatók nemrég kiadott tanulmányában, amely a Journal of Geophysical Research című folyóiratban jelent meg. A szakértők szerint ez a radikális változás nem emberi kéz munkájának eredménye, hanem több nagyerejű földrengés okozta, amelyeknek köszönhetően a Pó több "lépésben" 20 kilométerre vándorolt észak felé Guastella és Ficarolo települések közötti területen.

A legjelentősebb, 1570-es rengés során a folyó jobb partja mintegy 10-15 centiméterrel emelkedett meg, ami Livio Sirovich és Franco Pettenati, a trieszti Oceanográfiai és Kísérleti Geofizika Nemzetközi Intézet kutatói szerint a Pó-delta ezen ágának jelentős elmozdulását, vagyis medréből való kilépését eredményezte. A földrengés eredményeként a folyó egész deltája 40 kilométerre északra, a mai pozíciójába került.

Az említett földrengés 5,8-as erősségű volt, és súlyos károkat okozott Ferrara lakóépületeiben. Ebben az időben V. Pál pápa Isten haragját vélte felfedezni a pusztításban, ugyanis a város a zsidók menedékhelye volt. A kutatások szerint ennek a rengésnek a hatására kezdett el dolgozni Pirro Ligorio itáliai építész a földrengés-biztos épületeken.

A Ferrarát ért csapás igen jól van dokumentálva, ami lehetővé tette a geofizikusok számára, hogy pontosan modellezzék a földrengést. A történelmi feljegyzéseket, valamint a modern régészeti technológiát felhasználva, a kutatók különös dolgot fedeztek fel: a várostól mintegy 14 kilométerre észak-északkeletre a földfelszín alatt egy jókora repedésre, a rengést generáló törésvonalra bukkantak.

Bizonyára még emlékszünk rá, hogy 2012. május 20-án Emilia-Romagna tartományt egy 6,1-es erősségű földrengés rázta meg, amelynek következtében Ferrara és Modena történelmi épületei is súlyos károkat szenvedtek el. Az akkori kutatások szerint a rengéseket az a föld alatt húzódó törésvonal okozhatta, amely az 1570-es rengés során keletkezett, ám ezt az állítást a mostani vizsgálatok cáfolták, mondta Pettenti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dominican Egnazio Danti 1581-es térképe, a sárga nyíl Ferrara városára mutat
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár