2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alig néhány óra alatt ítélt a bíróság a Ceaușescu-házaspár fölött

2023. december 22. 11:20 Múlt-kor

A háromfős kivégzőosztag felsorakozott. A katonák feszültek voltak és megpróbálták elkerülni a szemkontaktust az ítéletre váró, megtört párral, akik nem is olyan régen még élet és halál urai voltak Romániában. A betárazott Kalasnyikovok a kiadott parancs után azonnal működésbe léptek.

Ceauşescuék
A Ceauşescu házaspár 1986-ban (Wikipedia / fototeca.iiccr.ro)

1989. december 22-én a román diktátor, Nicolae Ceaușescu rendszere az összeomlás szélére került. Románia mindenható ura és felesége helikopterrel menekült a Bukarest utcáit elözönlő, feldühödött és mindenre elszánt tömegek elöl.

Az út nem sokáig tartott, ugyanis a felkelők mellé álló hadsereg teljes légzárat rendelt el, így a menekülők leszállni kényszerültek. A személyzet gyorsan elhagyta a gépet, így a magára maradt házaspár egy közeli mezőgazdasági intézmény felé vette az útját, ahol a dolgozók azonnal felismerték őket, majd értesítették a rendőrséget.

Előfizetés

A parasztcsaládba született Ceaușescu alig volt 14 éves, amikor az 1930-as évek elején csatlakozott az illegalitásban működő Román Kommunista Párthoz. A második világháború után politikai karrierje gyorsan ívelt felfelé, köszönhetően annak, hogy az ország szovjet érdekszférába került.

A Román Kommunista Párt első embereként az 1960-as évek végén az ország teljhatalmú vezérévé vált. Magát a „Kárpátok géniuszának” nevezte, és a sztálini időket meghazudtoló személyi kultuszt vezetett be Romániában, amelyhez hathatós segítséget nyújtott a vezért emberbarát és csalhatatlan vezetőnek beállító propaganda.

Azonban a rövid pórázon tartott román nép, amelynek nemcsak a diktatórikus rezsimmel, hanem az egyre romló életszínvonallal is meg kellett küzdenie, határtalan gyűlölettel tekintett a tévedhetetlennek tartott vezetőjére.

1989 decemberében aztán robbant a bomba. Az általános elégedetlenkedés felkelésbe torkollott. Az 1989. december 25-én a fogságba esett Ceaușescu házaspárt egy rögtönítélő bíróság halálra ítélte. A tárgyalás csak néhány óráig tartott egy egyszerű, fűtetlen tárgyalóban.

A volt diktátornak, aki a halálbüntetést csak abban az esetben kerülhette volna el, ha szellemileg beszámíthatatlannak ítélik, nem volt védőügyvédje. Az egyik szemtanú szerint az ítélet kihirdetésénél Ceaușescu erősnek mutatkozott, de felesége Elena teljesen összeomlott: „szaglott, mint egy hajléktalan, valószínűleg maga alá vizelt”.

A diktatúra napjai tovatűntek, de a demokrácia sokak szemében nem hozott megoldást a mindennapi élet nyomorára. Egy 2007-ben készült közvéleménykutatás szerint ugyanis a megkérdezettek negyede – a politikai és gazdasági változások kárvallottjai – Nicolae Ceausescut tette meg Románia valaha volt legjobb vezetőjének. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az utolsó órák

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár