2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A háborúk és a klímaváltozás is hozzájárult a hatalmas maja város, Tikal elnéptelenedéséhez

2020. december 4. 17:55 Múlt-kor

Luxus és véres labdajáték

A kereskedelemből származó jelentős bevételek a szigorú hierarchia alapján felépülő tikali társadalom felső rétegének óriási luxust biztosítottak. A királyi család és az előkelők a központi tértől, a Nagy Plazától délre található Központi Akropolisz mészkőből épült, gyakran háromszintes palotáiban laktak.

A festett szobabelsők falára díszes maszkokat akasztottak, faragott kőből készült ülőalkalmatosságaikat pedig – valószínűleg a padlóhoz hasonlóan – jaguárbőr borította. A köznép a város centrumtól távolabb eső részein felépített házikóiban lakott.

Magán a Nagy Plazán a város történetéről értékes információkat az utókorra hagyó hieroglifákkal díszített sztélék álltak. A maják itt végezték az áldozati szertartásokat, amelynek nemcsak állatok, hanem emberek is a szenvedő alanyai lehettek.

A maják egyik legkülönösebb „szórakozását” a leggyakrabban vallási szertartásként funkcionáló labdajáték jelentette. A játékosok a maja krónikák szerint hallucinogén drogok hatása alatt vonultak ki a két kőfal között fekvő pályára, ahol a könyökükkel, térdükkel és csípőjükkel egy nehéz, gumiszerű labdát igyekeztek bejuttatni a kőből készült gyűrűkbe. A gyűrűk a falakon voltak elhelyezve, 6,5 méter magasan.

A játék azonban vérre ment, a vesztes csapat játékosait ugyanis rituálisan feláldozták. A maja mítoszok szerint a labdajáték a halállal és annak legyőzésével kapcsolódott össze. Maga a csillagászati megfigyelésekre is alkalmas játéktér a halál és az élet közötti átmeneti szakaszt jelenítette meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fénykorát élő Tikal látképének rekonstrukciójaMaja piac Tikalban egy rekonstrukciós festményenHarcra készülő maja harcosokDr. Edwin M. Shook amerikai régész és munkásai egy sírkövet emelnek meg az I. Templom mészkő lépcsői előtt 1959-ben. Shook volt a vezetője a Pennsylvaniai Egyetem csapatának, amely megkezdte Tikal érdembeli régészeti feltárását.Füstölő a klasszikus maja korszakból  (Kr. u. 300-900), amely egy emberi fejet tartó istenséget formáz. A Tikalban előkerült, kétrészes, a maja Öreg Istent ábrázoló szobor Kr. u. 450 körül készülhetett.A tikali Nagy Plaza és a környező templomok

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár