2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7+1 híres merénylet a történelemből

2024. május 15. 17:20 Múlt-kor

A név kötelez

Az amerikai kormány ebben az időben elnökjelölteknek nem biztosított kiemelt védelmet. A Secret Service emberei csak az aktuális és az egykori elnököknek jártak.

Az ifjabb Kennedyt csak egy levitézlett FBI ügynök, William Barry védte két társával.

Robert Kennedy 1968. június 4-én nagy győzelmet aratott a kaliforniai előválasztáson. Az erről szóló hivatalos bejelentést négy órával az urnák lezárását követően tették meg, így a parti bőven átnyúlt a másnapba. Bobbyra még egy sajtókonferencia is várt az ünnepi beszéd után.

Az eredeti terv szerint a báltermen kellett volna áthaladnia, hogy további támogatókkal tudjon kezet rázni. Mivel csúszásban voltak, Fred Dutton, az egyik kampánysegítő azt javasolta, menjenek a konyhán keresztül a sajtó képviselőihez. Kennedy nem vitatkozott.

Barry és Dutton az elnökjelölt előtt mentek és tették szabaddá az utat. Bobby mellett ott volt egy szállodai alkalmazott is, Karl Uecker, aki végig kézen fogva vezette.

A tömeg nagyon sűrű volt, mindenki tolakodott, hogy megérinthesse az ifjabbik Kennedyt. Sirhan Sirhan is köztük volt. A merénylő egy jéggép mellől toppant elő.

Amikor a lövések eldördültek, Barry ügynök visszafordult, és arcon vágta Sirhant. Mások a férfi kezéből próbálták kicsavarni a fegyvert, de az közben folyamatosan lőtt, további öt embert megsebesítve. Kennedyt a földön egy Juan Romero nevű fiú istápolta.

A kettejükről készült kép ikonikussá vált. A szenátor ekkor még eszméleténél volt: “Mindenki biztonságban van, ugye?” - kérdezte, de 26 órával a merénylet után belehalt sérüléseibe.

Sirhan Sirhan Jeruzsálemben született egy keresztény vallású palesztin család gyermekeként. Erősen anticionista érzelmei jelentősen közrejátszottak tettében, amit szándékosan a hatnapos arab-izraeli háború első évfordulójára időzített.

A merénylet hangfelvételeit 2006-ban újra megvizsgálták: a digitális elemzés során 13 lövést számoltak össze. Sirhan Sirhan pisztolyában nyolc golyó volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár