A vörösterror 133 napja

Meghalt Haiti egykori diktátora

2014. október 6. 10:52 MTI

Szívrohamban meghalt szombaton Haiti egykori diktátora, Jean-Claude Duvalier, becenevén Baby Doc. A 63 éves politikus az ország fővárosában, Port-au-Prince-ben hunyt el, saját lakásán.


Duvalier apjától, Francois "Papa Doc" Duvalier-től 1971-ben, mindössze 19 évesen örökölte a hatalmat és ezután 15 évig kemény kézzel irányította Haitit. Miután a népharag miatt 1986-ban távozni kényszerült, csaknem 25 évig Franciaországban élt és 2011 januárban tért haza: saját állítása szerint azért, hogy az előző évi hatalmas földrengés pusztításai nyomán "segítse a haiti népet".

Azonban nem sikerült újraindítania politikai karrierjét: ehelyett számos feljelentést adtak be ellene elnöki korszakának visszaélései, többek között illegális fogva tartás, kínzások, jogtalan bebörtönzés és ellenzéki személyek száműzetésbe kényszerítése miatt. Ezekben az ügyekben azonban végül nem kezdődtek meg a bűnperek. Ugyanakkor 2012-ben bejelentették, hogy korrupció miatt bíróság elé kell majd állnia: becslések szerint 300 és 800 millió dollár közöttire tehető az az összeg, amelyet elnöki ideje alatt elsikkasztott.

Egy tavalyi nyilatkozatában Duvalier azt állította: tizenöt évig tartó uralma alatt szép idők jártak Haitin. Mint mondta, kormányzása idején az emberek meglehetősen jól éltek, ma viszont a Karib-tengeri ország a tönk szélén áll. Tagadta, hogy törvénytelen letartóztatásokat, kínzásokat és politikai gyilkosságokat rendelt volna el, s visszautasította a korrupció vádját is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!