2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befalazott patkánnyal védekeztek a pestis ellen az angol kisváros lakói

2014. október 1. 16:30

Egy cornwalli múzeumban állítják ki azt a mumifikálódott patkányt, amelyet hatszáz évvel ezelőtt a lakók feltehetően befalaztak, hogy távol tartsák vele házuktól az egész Európán végigsöprő pestist.

Az itt látható rágcsálót a kilencvenes évek végén találták meg építőmunkások egy penryni (Cornwall) ház renoválásakor. A Penryn Museum szakértőinek tájékoztatása szerint a patkány még élt, amikor a lakók befalazták, így akarták távol tartani a fekete halálnak is nevezett, az európai kontinens lakosságát megtizedelő pestist a háztól.

A járvány - amelyet az általánosan elfogadott, bár egyes szakértők által vitatott tudományos nézet szerint a Yersinia pestis baktérium Ázsiából szétterjedt egyik törzse okozott - 1347-ben zúdult rá a teljesen felkészületlen, háborúktól és éhínségtől gyötört Európára, három év alatt kiirtva a földrész lakosságának legalább az egyharmadát, de nagyobb valószínűséggel inkább a felét.

Az egyetemes európai történelem legnagyobb természeti katasztrófájaként számon tartott kór 1348 őszén érte el az akkor nem egészen százezer lakosú Londont, és becslések szerint 40 ezer halottat hagyott maga után. Cornwall hasonlóan nagy pusztulást szenvedett el, a megyében minden második ember meghalt a járvány következtében.

Bár a fertőzés leggyakoribb terjesztője a patkánybolha volt (a fertőzés rendszerint egy patkánybolha csípése miatt következik be, amely a baktériumokat köztes gazdaként hordozza), a kutatók nem találtak a járványra utaló jeleket a mumifikálódott patkány testének vizsgálatakor. Az üregben - amelynek száraz klímája lehetővé tette, hogy a test ne induljon bomlásnak - azonosított kaparászásnyomokból ítélve a patkány még élt, amikor befalazták, de azt sem lehet kizárni, hogy a rágcsáló véletlenül "ragadt" a fal mögött - magyarázták a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár