2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az eddigi legősibb táblajátékot

2013. augusztus 15. 13:13

Az eddig ismert legkorábbi táblajáték részei lehetnek azok a kis kőfaragványok, amelyeket egy ötezer éves sírban tártak fel Törökország délkeleti részén.

A 49, különböző formájú és színű – zöld, vörös, kék, fekete, fehér – követ a délkelet-törökországi Siirt városa mellett, Başur Höyüknél, egy bronzkori sírban találták meg. „Néhány disznót, kutyát és piramist formáz, de vannak kerek, illetve töltény alakú kövek is. Előkerült egy kocka és három olyan darab is, amely kagylóból készült, tetején egy kerek fekete kővel” – fejtette ki Haluk Sağlamtimur, az izmiri Ege Egyetem munkatársa.

Ehhez hasonló köveket korábban már találtak Tell Braknál (Szíria) és Jemdet Naszrnál (Irak) is, de azokat valószínűleg számolásra használták, míg a törökországi leletek egy társasjáték kellékei voltak. Azt egyelőre még nem tudni, hogy pontosan hogyan játszottak velük, Sağlamtimur és kollégái most ezt próbálják megfejteni. A kövek mellett előkerült néhány fadarab és bot is, a kutatók reményei szerint ezzel közelebb kerülhetnek a szabályok és a játék logikájának megértéséhez.

A felfedezés egyúttal megerősíti azt a teóriát, hogy a táblajátékok a termékeny félhold területéről és Egyiptomból származnak, s innen terjedtek szét a világban. A táblajátékok már az ókori Mezopotámiában széles körben ismertek voltak, az iraki Ur városát feltáró brit archeológus, Leonard Wooley több ilyen tárgyat is feltárt a 20. század elején.

A most megtalált táblajáték Başur Höyük kilenc bronzkori sírjának egyikéből került elő. A törökországi lelőhely már az i.e. 7000-től lakott volt, s a Mezopotámiát Kelet-Anatóliával összekötő kereskedelmi út mentén feküdt. A sírmellékletek gazdagságát jelzi, hogy a cserépedények mellett bronz dárdahegyeket, geometriai motívumokkal díszített pecséteket és 300 amorf bronzleletet is találtak. Az elvégzett radiokarbonos vizsgálatok szerint a helyiek i.e. 3100 és 2900 között temetkeztek ide, az elhunytak pedig a közösség uralkodó osztályának tagjaiból kerültek ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár