2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Színesbőrű a szadista náci táborparancsnok unokája

2013. október 2. 15:20

„Nagyapám engem is meggyilkolt volna” – vallja Jennifer Teege. A színesbőrű német hölgy megütközést keltő szavai korántsem túlzóak: az ő nagyapja volt ugyanis a rettegett Amon Göth, akinek alakját Steven Spielberg is felhasználta Schindler listája című korszakos filmjében.

A nigériai felmenőkkel rendelkező Teege-nek véletlenül jutott a tudomására a szadizmusáról hírhedt táborparancsnokhoz fűződő családi viszonya. Otthonában, saját könyvtárában került a keze közé egy Göthről szóló könyv, amelyet a férfi törvénytelen lánya, az 1945-ben született Monika írt; Teege szinte beleborzadt, amikor megpillantotta, hogy a szerzőről készült kép kísértetiesen hasonlít saját anyjára, aki lemondott róla és árvaházba adta őt.

Teege apja Nigériában született, anyjának csak futó kalandja volt vele. A kis Jennifer néhány hetes korában került nevelőszülőkhöz. A ma Hamburgban élő, 43 éves, kétgyermekes nő Münchenben nőtt fel, s bár néha találkozott vér szerinti anyjával, a családi titok örökre rejtve maradt előtte. Az igazságot nagyanyja, Göth titkárnője-szeretője, Ruth Irene sem fedte fel, aki a płaszówi táborban élt együtt Göth-tel. Ruth – aki mindvégig tagadta, hogy Göth tömeggyilkos lett volna – 1983-ban saját kezével vetett véget életének.

Amon Göth Bécsben született, 1931-ben lett az NSDAP tagja. 1942-ben részt vett több lengyelországi gettó felszámolásában, majd 1943 tavaszán kinevezték a Krakkó melletti Płaszówban létrehozott kényszermunkatábor parancsnokává (SS-Hauptsturmführer). Napi rendszerességgel, válogatás nélkül gyilkolt, gyakran a tábor szélén álló villájának teraszáról, puskával lőtte le az ott dolgozó foglyokat. A túlélők beszámolói szerint kutyákat küldött a foglyokra, és csak azután nyúlt a puskájához, ha az áldozatok már nem mozdultak.

Jennifer Teege

Göth-t 1944-ben lopás miatt letartóztatta a Gestapo, a vádakat azonban – felismerve az egyre nyomuló szövetségesek szorítását – hamarosan ejtették. 1945-ben az amerikai erők ismét letartóztatták az egykori parancsnokot; Göth-t több ezer zsidó személy meggyilkolásának vádjában 1946. szeptember 5-én bűnösnek mondta ki a lengyel Legfelsőbb Nemzeti Törvényszék, amely szeptember 13-án hajtotta végre a halálos ítéletet.

Teege diákként látta először Spielberg 1993-as moziját. Bár az asszony születési neve – Goeth – a filmben is elhangzik, Teege álmában sem hitte volna, hogy vér szerinti kapcsolat van közte és a néhai táborparancsnok között. Teege másodmagával jelenleg Amon. Mein Großvater hätte mich erschossen (Nagyapám engem is lelőtt volna) című könyvén dolgozik, az utóbbi időben többször is felkereste Oskar Schindler krakkói múzeumát és plaszówi villáját, a volt munkatábor területén pedig virágot helyezett el a meggyilkoltak emlékére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár