7 végzetes pillanat

Ismeretlen propagandaképek a koalíciós időszakból

2013. május 2. 16:59

Az archív fotók gyűjtésével foglalkozó Fortepan nemrégiben egy újabb gyűjteménnyel állt a nyilvánosság elé. A Schoch Frigyes fotók őszi premierje után, ezúttal Kovács Márton Ernő hagyatékából válogattak, aki a világháború utáni szellemileg és politikailag pezsgő koalíciós évek mindennapjait mutatja be fényképein keresztül.


Kovács Márton Ernő életével kapcsolatban kevés információ áll a rendelkezésünkre. Csupán egy adat teljességgel bizonyos, amelyet a Magyar Dolgozók Pártjának 1950. márciusi jegyzőkönyvében találhatunk: a fotóssal kapcsolatban “káderjavaslatot fogadtak el”. A javaslatot nem ismerjük, ám úgy tűnik, ez KME fotóriporteri pályafutásának végét jelentette, ugyanis a Fortepan által megszerzett kétezer fotónegatív kocka utolsó darabjai 1950 februárjában készültek.

A gyűjtemény a Rákosi-korszak előtti, szellemileg és politikailag pezsgő koalíciós évek mindennapjaiba ad egy kis bepillantást az eredendően sportriporterként és láthatóan kommunista szimpatizánsként tevékenykedő Kovács Márton Ernő jóvoltából.

A 730 kép közel kétharmada sportfotó, láthatjuk rajtuk Szabó László sakknagymestert, Gyarmati Olga atlétát, a magyar gyeplabda válogatottat, motorversenyzőket a Hősök terén, Papp Lacit autószerelőként, úszókat és teniszezőket. Továbbá olyan klasszisokat is fellelhetünk a fotókon, mint Kocsis, Czibor vagy Puskás. A fényképek többi része is változatos témákkal kecsegtet: népi kollégisták, rizstermesztés, bábszínház, hajógyártás, tavaszi divat, MÁVAG-traktor, választások, artisták és hegesztők, Kmetty János, Szepesi György és Rákosiné.

A teljes cikk a Fortepan Blogon olvasható

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!