2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták a brit ezüsthajó kincsét

2012. július 20. 08:50

Megkezdték a mélytengeri búvárok a brit ezüsthajó kincsleletének kiemelését az Atlanti-óceánból. A 48 tonna ezüst négy és fél kilométer mélyről került elő. Az 1941-ben elsüllyesztett hajó fedélzetén összesen 200 tonna ezüst volt.

A hatalmas kincsleletet a 123 méter hosszú, acéltestű brit kereskedelmi hajó, az 1941 februárjában elsüllyedt S.S. Gairsoppa fedélzetéről hozták a felszínre. A kifejezetten hajóroncsokra specializálódott amerikai cég, az Odyssey Marine Exploration által vezetett expedíció során összesen 48 tonna ezüstöt emeltek ki. A felfedezést és a feltárás folyamatát a nézők a Discovery Channelen tekinthetik meg.

A leletet az Egyesült Királyságba, egy titkos helyre szállítják; a brit lapok értesülései szerint a floridai céggel kötött egyezség értelmében az Odyssey Marine Exploration a felszínre hozott kincs nettó értékének 80 százalékát kapja meg. A közel 150 millió brit font (mintegy 50 milliárd forint) értékű rakomány a legnagyobb mennyiségű nemesfém, amelyet valaha felfedeztek a tengereken.

A Gairsoppa kereskedelmi hajó volt, amelyet egy német tengeralattjáró torpedózott meg a második világháború idején, 1941-ben. Az Odyssey eddig az ezüstkincs negyedét hozta a felszínre, a tervek szerint három hónap alatt végeznek a művelettel. Ami nem lesz egyszerű, hangsúlyozta az Odyssey részéről Greg Stemm, aki a felfedezésről kiadott sajtóközleményben nagyon bonyolult feladatnak nevezte az ezüstrudak kiemelését. Ám mivel a hajó a tengerfenéken nem borult oldalára, a rakomány könnyen megközelíthető. Az ezüst részben magán-, részben állami vagyon volt. Mára kiderült, hogy a 200 tonnából 90 tonna képezte magánszemélyek tulajdonát.

Az Odyssey 2011 nyarán kezdte meg a hajó felkutatását, amit már szeptemberben sikerült lokalizálni; emberi maradványok eddig nem kerültek elő. A tengeri régészettel foglalkozó cég jelenleg egy másik brit hajó feltárását is végzi, a S.S. Mantola fedélzetén körülbelül 20 tonna ezüst van.

A floridai cég korábbi expedícióiról itt, itt és itt olvashat

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár