2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Olaszország visszaszerzett egy ellopott ókori szarkofágot

2012. július 19. 14:47 MTI

Huszonegy év után szerezte vissza Olaszország azt az ókori szarkofágot, amelyet egy templomból loptak el. Londonból repülővel vitte vissza Itáliába az olasz pénzügyőrség azt a III. századi római szarkofágot, amelyet 1991 szeptemberében a Lazio tartománybeli Aquino akkor felújítás alatt levő templomából tulajdonítottak el.

A márvány szarkofágot lóversenyt ábrázoló dombormű díszíti: négy ló húzta római versenykocsik (quadrigák) versenyeznek egy ovális lóversenypályán. Az ókori síremlék milliókat ér és az Olaszországból eltűnt legkeresettebb műkincsek között tartották számon - jelentette az olasz sajtó.

A Itáliából külföldre csempészett műtárgyak után nyomozó olasz hatóságok a szarkofágot Robert Hecht műkereskedőnél találták meg. A februárban kilencvenkét évesen elhunyt Hecht családja szolgáltatta vissza a műkincset Olaszországnak.

A műkereskedő neve régóta ismert volt az olasz hatóságok számára, Hecht ugyanis több itáliai régészeti lelet elrablását rendelte meg. A hatvanas években ítélte el először az olasz bíróság, mivel Hecht azt kérte a neki dolgozó olasz sírrablóktól, hogy vágják le az itáliai etruszk sírok falfreskóit - emlékeztek vissza az olasz lapok.

A Cerveteri egyik etruszk sírjából ellopott, i.e. V. századi Euphronios vázát is Hecht adta el a New York-i Metropolitan Múzeumnak, amely 1972 óta a vázát sajátjaként állította ki. A műkincset Olaszország 2008-ban szerezte vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár