2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Virtuális történelemórák az auschwitzi múzeum honlapján

2012. június 27. 16:21 MTI

Virtuális történelemórákon mutatják be az auschwitz-birkenaui múzeum honlapján a volt német haláltábor történetét. A történelmi feldolgozást elsősorban azok figyelmébe ajánlják a szerzők, akiket érdekel a haláltábor története, de nem tudják személyesen meglátogatni az emlékhelyet.


Az alkotók elképzelése szerint egy olyan eszközt adnak át az érdeklődőknek, amely a legfontosabb tények és dátumok mellett gazdag képanyaggal, hangfelvételekkel és rövidfilmekkel hozza közelebb a náci megsemmisítő tábor hátborzongató múltját. A történelmi anyagokon kívül kortárs fényképek, multimédiás térképek böngészésével, majd a rendelkezésre álló feladatlapok megoldásával bővíthetik tudásukat az internet-felhasználók.

A http://pl.auschwitz.org/lekcja/1/ címen egyelőre csak az Auschwitz - koncentrációs és megsemmisítő tábor című lengyel nyelvű feldolgozás érhető el, amelyet hamarosan angolul is meg lehet nyitni. A múzeum bejelentése szerint várhatóan más nyelvekre is lefordítatják az anyagot.

Az első lecke két részből áll. Az első bemutatja a koncentrációs tábor működését, a fogolycsoportokat és mindennapjaikat: a munkát, büntetéseket, kivégzéseket és a rajtuk végzett kísérleteket. A második rész a zsidók auschwitzi megsemmisítését ábrázolja, részletezve a gázkamrák és krematóriumok működését, az áldozatok számát, illetve a bűntények eltussolását. Külön alfejezetet szenteltek a táborban meggyilkolt több mint félmillió magyarországi zsidónak.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatait 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták. Auschwitzban gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

A volt haláltábor területén 1947-ben létrehozott állami múzeumot évente milliók látogatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár