2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vérdíjat tűzhettek ki Martin Luther King fejére

2012. április 17. 10:23

Martin Luther King amerikai polgárjogi vezető azért halhatott meg, mert a Ku Klux Klan vérdíjat tűzött ki a fejére – állítja egy új könyv, amely arról ír, hogy a merénylet előtt négy évvel is a „Doktor” életére törtek.

James Earl Ray éppen cellájában ült, amikor a fülébe jutott, hogy a jelenleg is működő szélsőséges rasszista szervezet fizetni is hajlandó lenne azért, ha valaki meggyilkolná az elismert fekete polgárjogi harcost. A könyv szerzői szerint a Ku Klux Klan a hatvanas években leginkább az al-Kaidához hasonlított: pénzt gyűjt ahhoz, hogy „szent háborút” folytathasson a feketék ellen.

Már régóta gyanítják, hogy a King-gyilkosság mögött szélesebb körű összeesküvés lehetett, még ha a KKL érintettségét az FBI ki is zárta. A korábban nem ismert FBI-dokumentumok azonban teljesen más képet festenek az 1968-as eseményekről – derül ki a Stuart Wexler-Larry Hancock szerzőpáros új könyvéből.

A két történész azt állítja, hogy King gyilkosa, Ray 1967-ben éppen egy missouri börtönben töltötte a fegyveres rablásért kiszabott büntetését, amikor értesült az összeesküvésről. A tervet a Mississippi Fehér Lovagjai, a legveszélyesebb rasszista csoport szőtte. A könyv azt sugallja, hogy Ray a 100 ezer dolláros vérdíj hatására kezdett szervezkedni, s miután a börtönből megszökött, 1968 áprilisában egy memphisi motelnél lelőtte Kinget. Két hónappal később, a londoni Heathrow repülőtéren fogták el, így már nem sikerült Nagy-Britanniába menekülnie; 1998-ban, hetvenéves korában hunyt el a börtönben.

Wexler és Hancock Ray cellatársával, Donald Nissennel beszélt, aki a vérdíjról egy a Dixie maffiához közel álló fogolytól hallott. A könyv elsőként ír a King elleni 1964-es merényletről, amelyet szintén a Fehér Lovagok terveztek; ez állítólag azért hiúsult meg, mert a szervezet nem volt hajlandó a kért 13 ezer dollárt megfizetni az önjelölt bérgyilkosnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár