Hitler elfeledett szövetségesei

Ellopott gyermekévek

2012. január 24. 13:48 BBC News

Film és kiállítás is foglalkozik a Verdingkinderrel, amely svájci gyermekek tízezreinek életét keserítette meg a 20. század első felében.


A Verdingkinder áldozatai jórészt szegény családokból származó gyerekek voltak, akiket a hatóságok erőszakkal szakítottak el szüleiktől, s küldtek tanyákra dolgozni. Sokukat éveken át naponta vertek, vagy szexuálisan bántalmaztak, s mivel jóformán semmilyen oktatást nem kaptak, az életben sokkal kisebb eséllyel tudtak elindulni, mint hasonló korú szerencsésebb társaik.

A kényszermunkából hozott hátrány elsősorban a társas kapcsolatokban mutatkozott meg: körükben sokkal magasabb az elváltak aránya, s sokan ma már magányosan élnek. Az 55 éves egykori „szerződéses gyermek” Peter Weber is: az ő megpróbáltatásai négy éves korában kezdődtek, amikor anyja felültette a vonatra, amellyel meg sem állt a következő gazdaságig. „S akkor azt mondta: most itt kell maradnod. Ekkor vesztettem el a hitemet az emberekben” – idézte fel Weber.

Ruedi Weidmann történész szerint a svájci hatóságok mindvégig kitartottak azon nézetük mellett, hogy a gyerekek legjobb érdekei szerint cselekednek. Néhány gyermeknek szerencséje volt, s ők olyan helyre kerültek, ahol gondoskodtak róluk, de általában igaz, hogy gyerekmunkásként agyondolgoztatták őket, egy olyan időben, amikor a svájci mezőgazdaság még nem volt gépesítve.

Ezek a gyermekek nem ehettek egy asztalnál a családdal, kevés fejadagot kaptak, a verés szinte mindennapos volt, de az is előfordult, hogy a pincében kellett lakniuk. A Verdingkinder Reden (Megszólalnak a szerződéses gyermekek) című, áprilisig látható kiállításon olyan egykori áldozatok történetei láthatók és hallhatók, akik megosztották élettörténeteiket a témát feldolgozó Weidmann-nal.

Svájc történetének egyik legsötétebb fejezetével film is foglalkozik (Der Verdingbub), s egyre nagyobb az igény rá, hogy az érintettek kibeszéljék magukból az átélt eseményeket, a történészek pedig megpróbálják rekonstruálni a 20. század első felének történéseit. A svájci kormány még nem kért bocsánatot a Verdingkinder miatt, de ha erre valamikor a közeljövőben sor kerülne, az valószínűleg nem járna együtt pénzügyi kártérítéssel.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!