2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdte munkáját a magyar-szerb történész vegyes bizottság

2010. december 20. 08:23 MTI

Megkezdte munkáját a magyar-szerb történész vegyes bizottság, amelynek a történelmi konfliktusok tisztázása a feladata, ez a feltétele ugyanis annak, hogy a két állam kapcsolatait ne terheljék a múlt tragikus történései - hangsúlyozta Pálinkás József.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke azután nyilatkozott, hogy hivatalában fogadta Vojiszlav Sztanovcsics akadémikust, aki szerb részről koordinálja a bizottság munkáját.

A testületet a két ország tudományos akadémiája hozta létre. Magyar részről Glatz Ferenc akadémikus vezeti a bizottságot, tagjai mások mellett Pók Attila és Fodor Pál történészek. Szerb részről Vojiszlav Sztanovcsics koordinálja a munkát, és a testület tevékenységében - mások között - részt vesz Szlobodan Markovics professzor is, aki egyben a titkos sírok feltárására felállított szerb állami bizottság vezetője. Utóbbi a Szerbiában meglévő listákat dokumentálja, majd azokat a vegyes bizottság rendelkezésére bocsátja.

Pálinkás József a múlt tragikus eseményeit sorolva kitért arra, hogy magyar részről a második világháború előtt, szerb részről pedig 1944-ben voltak megtorlások a Délvidéken. "A két állam között, a két nép között még mindig méltán fájó ellentét feszül, hiszen még élnek azoknak a hozzátartozói, akiket 1944-ben ártatlanul kivégeztek. Egyrészt vannak az adatok, másrészt a legendák, amelyekben sokkal nagyobb számok szerepelnek, mint ahányan e tragikus eseményekben valójában életüket vesztették" - fogalmazott az MTA elnöke. Hozzátette, hogy vannak olyan titkos dokumentumok, olyan listák, amelyek alapján esély van arra, hogy kiderüljön kik és hányan estek áldozatul a megtorlásnak.

"Nagyon fontos, hogy a tudomány higgadt módszerével tárjuk fel a történteket. A tényeket kell ismerni ahhoz, hogy megtörténjen ezek történelmi igényességű értékelése, és levonjuk a következtetéseket. A bizottságnak feladata, hogy ezt néhány év alatt tisztázza. Arra kértem a bizottság szerb elnökét, hogy a munkát gyorsítsák fel, hiszen mind Magyarországon, mind Szerbiában fontos, hogy ez a munka minél hamarabb eljusson oda, hogy a két ország közötti megbékélést és barátságot szolgálja" - emelte ki Pálinkás József, aki szerint két év mindenképp kell ahhoz, hogy a bizottság megalapozottan állhasson a közvélemény elé.

"Érezzük, hogy nagy a várakozás, különösen azok részéről, akik érintettek ebben a tragédiában. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy az eseményeknek tudományos igényű feltárása történjen. Úgy gondolom, hogy a bizottság tagjai között biztosított a korrekt együttműködés. A találkozó abban erősített meg, hogy Vojiszlav Sztanovcsics professzor elkötelezetten azon van, hogy a szerb és magyar történelemnek ezt a tragikus időszakát a történelemtudomány módszerével, igényesen feltárjuk, és ennek alapján lehetővé váljon, hogy méltóan megemlékezhessünk az áldozatokról. Mindkét ország vezetése is azon van, hogy ez minél hamarabb megtörténjen" - mondta az Akadémia elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár