2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellentmondásos a magyar-szerb történész vegyes bizottság működése

2010. november 22. 15:22 MTI

Saját bevallása szerint fél éve kezdett el ismerkedni a II. világháború alatt a Vajdaságban elkövetett jogsértésekkel a témával foglalkozó szerb-magyar vegyes bizottság szerb társelnöke - derült ki abból az interjúból, amely az újvidéki Magyar Szó hét végi számában jelent meg.

"Én nem foglalkoztam soha hasonló témakörrel, ez olyan, mintha most önnek azt mondanák, hogy az inkákról kutasson. Elkezdi tanulmányozni a témakört, olvas róla, ismerősöket keres, akik tudnának ebben segíteni. Szóval, én így kezdtem bele idén ebbe a munkába, valamikor május környékén" - mondta el Vojislav Stanovcic a vajdasági magyar lap újságírójának.

A kutató hozzátette, nem volt könnyű megszervezni, (szerb részről) ki dolgozhatna ebben a bizottságban, mert ilyesmivel a Szerb Tudományos Akadémia berkeiben még senki sem foglalkozott; csak a Vajdaságban vannak olyan szakértők, akik számára ismerős ez a témakör.

Tavaly októberben a magyar és a szerb államfő megállapodott arról, hogy a két ország tudományos akadémiái felállítanak egy közös, magyar-szerb történész vegyes bizottságot az 1941 és 1945 közötti vajdasági események kivizsgálására.

A Magyar Tudományos Akadémián már korábban megalakult ez a testület, a Szerb Tudományos Akadémián csak nemrégiben jelölték ki azt a kilenc szakembert, akik tagjai lesznek a vegyes bizottságnak, de - mint azt Glatz Ferenc történész, a vegyes bizottság felállítását célzó kezdeményezés elindítója, a testület magyar társelnöke a Magyar Szónak elmondta - a névsort hivatalosan a mai napig nem küldték meg a magyar félnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár