Szerelmes uralkodók

Ősi sírok Szigetszentmiklós határában

2009. december 17. 14:01 Régészet Budapesten

A Budapesti Történeti Múzeum 2008-ban és 2009-ben az M0 autóút délnyugati szakaszának szélesítési munkái kapcsán számos ponton végzett megelőző feltárásokat. Egy, a főváros közigazgatási határától három kilométerre délre, a Csepel-szigeten, a soroksári Duna-ág partjától 100 méterre fekvő lelőhelyen, az ásatások során intenzív megtelepedésre utaló régészeti leleteket fedeztek fel.


Az 1988-1989-ben és 2008-ban folytatott feltárásokon a Duna árteréből kiemelkedő széles dombháton, más korszakok emlékei mellett a kora bronzkori Harangedény Csepel-csoport (i.e. 2600/2500-2000/1900) településének részlete került elő.

A 2008-2009-es idényben a településtől 350 méterre, a Dunától távolabb, a telepen élt népcsoport temetkezései, összesen 130 sír került napvilágra. A sírok gazdag mellékleteikkel: harangedényekkel, az esetenként négy lábból álló tálakkal, tőrökkel, csuklóvédő lemezekkel az Európa széles területein (Spanyolország, Franciaország, Anglia, Csehország) elterjedt Harangedény kultúrához kapcsolódnak.

A sírok többsége urnás és szórthamvasztásos volt, azonban a kultúrára szintén jellemző zsugorított csontvázas temetkezést is sikerült feltárni. Szigetszentmiklós határában a Budapesti Történeti Múzeum már az 1950-es évek óta folytat ásatásokat, azonban a Csepel sziget keleti partvidékén első ízben sikerült, a kultúra más lelőhelyein jól ismert körárkos sírokat fellelni. A körárkok (esetleg sírkertek) bejáratai mindig kelet felé nyílnak, és vélhetőleg a közösség előkelői és családtagjaik számára készülhettek. A körárok közepén lévő sírban egy esetben arany-, ezüst fejdíszek és egy napszimbólumokkal díszített edény került felszínre.

A szigetszentmiklósi lelőhely tudományos értékét külön kiemeli, hogy ez a kultúra egyetlen olyan magyarországi régészeti lelőhelye, ahol - ahogy az már korábban ezen az oldalon is olvasható volt - a település mellett a temető részlete is előkerült. A település és temető különleges objektumai (íves oldalú házak, szimbolikus, és körárkos sírok), valamint a régészeti leletek sokasága újabb adatokat szolgáltatnak a népcsoport mindennapi és vallási életének megismeréséhez.

A feltárás képei a BTM beszámolójában

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!