2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Interneten nyomozhatunk a rabszolga-kereskedelem után

2009. július 20. 10:17 MTI

Interneten tették közzé a karib-tengeri Virgin-szigetek 18-19. századi rabszolga-kereskedelmével kapcsolatos adatokat.

A családkutatók hosszú idje követeltek adatokat Saint Croix rabszolga-kereskedelméről, a sziget lakosságának zöme ugyanis az egykori rabszolgák leszármazottaiból verbuválódott. Végül egy helytörténeti csoport, a Virgin Islands Social History Associates fogott hozzá az adatgyűjtéshez.

"Több mint ötvenezer személyt hoztak ide Afrikából a dán uralom alatt" - hangsúlyozta George Tyson, a helytörténeti csoport elnöke, aki a hétéves kutatómunkát irányította. A kutatók a Virgin-szigetek, Washington és Koppenhága levéltáraiban gyűjtöttek adatokat. A rabszolgák egy része a Virgin-szigetek cukornádültetvényein görnyedt élete végéig, másokat Kubába vagy az Egyesült Államokba szállították.

Susan Samuel houstoni lakos a kutatómunka révén derítette ki ük-ükanyja, Venus Johannes történetét, aki 12 éves korában került a rabszolga-kereskedők karmai közé a mai Szenegál területén. Venus egy amerikai hajóskapitányhoz ment feleségül Gorée-szigeten; a lány beleegyezett, hogy elkísérje férjét az Újvilágba azzal, hogy később hazatér. Ám a kapitány háziszolgának adta el feleségét egy amerikai asszonynak, mihelyt a hajó kikötött Saint Croix szigetén. Venus három évtizednyi rabszolgaság után, 1815-ben nyerte vissza szabadságát, miután sikerült bebizonyítania a hatóságoknak, hogy illegálisan adták el. Újból férjez ment, és négy gyermeknek adott életet. Az asszony vallomásából ismerhette meg sorsát Susan Samuel, az ük-ük-unoka.

A rabszolgaságot 1848-ban törölte el a kormányzó a Saint Croix szigetén kitört rabszolgalázadás után. Az Ancestry.com mostanra több mint 700 ezer adatot tartalmaz az 1734-1917 közötti időszakról. Az adatbázisba bekerültek a hajók szállítmányozási feljegyzései, beleértve az afrikai rabszolgák neveit és eladási árát. Július végéig az érdeklődők ingyen férhetnek hozzá az adatokhoz, augusztustól viszont a honlap ezen része is előfizetéses alapon működik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár