2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A forradalmak évében született a számítógépes egér

2008. december 9. 15:46 MTI

Negyven éve, 1968. december 9-én mutatták be a mai számítógépes egerek ősét. Az ötletgazda az idén 82 éves Douglas C. Engelbart, a kaliforniai Stanford Egyetem kutatóintézetének (SRI) munkatársa.

A férfi napra pontosan negyven éve egy San Franciscó-i konferencián mutatta be találmányát, amely nemigen hasonlított modern utódaihoz: egy ormótlan fadoboz volt az alján kerékkel, a tetején pedig egy nagy piros kattintógombbal.

A szakzsargonban mutatóeszköznek nevezett készüléket az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megbízásából fejlesztették ki. Az egér elnevezés is az SRI-ben született, az ősegeret megépítő Bill English, az intézet főmérnöke használta először egy 1965-ös tanulmányában. Egy ötgombos billentyűzet is tartozott hozzá, amely hamar eltűnt a haszontalan találmányok süllyesztőjében. Az egér Engelbart 1970-es szabadalmi leírása szerint "X-Y helyzetjelző képernyős rendszerhez". Nem ő gazdagodott meg belőle, mert a 3,541,541 sorszámon bejegyzett találmány szabadalmi oltalma lejárt, mielőtt meghódította a világot.

Az elsők között Steve Jobs ismerte fel a lehetőségeket, amelyek a számítógép-perifériák családjába tartozó eszközben rejlettek. Az informatikai legendárium szerint az Apple alapítójának 1979-ben a Xerox Szilícium-völgyi kutatólaboratóriumában megmutatták a mai személyi számítógépekre megszólalásig hasonlító Alto modellt, amelynek egérvezérlésű grafikus felhasználói felülete úgy megihlette az akkor még csak 23 éves fiatalembert, hogy a megoldást átemelte az Apple fejlesztéseibe. 1983-ban aztán megjelent az Apple Lisa, egy évvel később pedig az első Macintosh, amelynek sikere révén az egér bevonult a számítógépek alaptartozékai közé.

Az IBM-gépekkel kompatibilis első egérmodellt a svájci Logitech dobta piacra 1985-ben. A cég százmilliomodik készüléke 11 évvel később kelt el. A kilencvenes évek második felétől, a Windows 95 operációs rendszer megjelenése után az egérhasználat robbanásszerűen terjedt tovább. Az ötszázmilliós határt 2003-ban érte el a Logitech, és az eladások száma idén decemberben, az ősegér születése után negyven évvel meghaladta az egymilliárdot.

A találmány bemutatójának keddi évfordulóján a kaliforniai Szilícium-völgy krémje ünnepélyes fogadással tiszteleg Douglas C. Engelbart előtt

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár