Őrült uralkodók

Felújítják a berlini fal maradványát

2008. október 16. 09:44 MTI

Új ruhába öltözik a német főváros egyik kiemelkedő történelmi és idegenforgalmi nevezetessége, az East Side Gallery a hírhedt berlini fal lebontásának jövő novemberi 20. évfordulója alkalmából.


Valójában a berlini fal leghosszabb fennmaradt részéről, egy csaknem 1,5 kilométeres szakaszról van szó, ahol 1990-ben szabadtéri galéria jött létre. Az Ostbahnhof közvetlen közelében húzódó, s igazi turistaattrakciónak számító falszakaszon hivatalos adatok szerint 118 német és külföldi művész festményeinek eklektikus kavalkádja és graffitik tömkelege látható. A krónikák szerint a monumentális falfestmény-sorozat 24 ország - köztük Magyarország - festőinek közös alkotása volt. Csakhogy a hosszú betonfalat megrágta az idő vasfoga, s a páratlan festmények is mind halványabb színekben tündökölnek.

Ez az oka annak, hogy a berlini hatóságok elhatározták a szabadtéri galéria, azaz a másfél kilométeres falszakasz felújítását, s szerdán már számos festő ragadott ecsetet. A hírek szerint a "történelmi" munkára felkértek között jócskán akadnak olyanok is, akik 1990-ben már kivették részüket az East Side Gallery megfestéséből, így most legfőbb dolguk az, hogy egykori alkotásukat felfrissítsék.

Az összesen 820 eredeti "falelem" felújítására 2,2 millió euró áll rendelkezésre. Az ütemterv szerint előbb a beton kerül szanálására, s ezután következik a festmények helyreállítása, köztük a legismertebbé, amely az akkori főszereplők, Erich Honecker és Leonyid Brezsnyev "forró és testvéri" csókját ábrázolja. A felújítás szükségességét igazolja, hogy szemtanúk szerint a csókolódzók immár csak nehezen, s elsősorban csak a "bennfentesek" számára felismerhetők. Az East Side Gallery felújítása egyébként csak egy részét jelenti a jövő évi jubileumi megemlékezésekre való berlini készülődésnek. A történelmi határátkelő, a Checkpoint Charlie, továbbá a Brandenburgi kapu és a Bernauer Strasse környéke - ahol a fal egy-egy szakasza húzódott - ugyancsak megszépül az évfordulóra.

A hírhedt berlini fal 1961 augusztusától 1989 novemberéig 155 kilométer hosszúságban választotta el egymástól az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint. Lebontását a volt NDK végnapjaiban, 1989. november 9-én este kezdték meg a berliniek. Ma már csak az East Side Gallery és még néhány mementóként megmaradt faldarab - s nem utolsósorban a Checkpoint Charlie melletti múzeum - emlékeztet az akkori hidegháborús és félelmetes betonkerítésre, amely mentén máig is vitatott adatok szerint legkevesebb 192 menekülőt lőttek le a volt keletnémet határőrök.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!