2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 10 leghíresebb, be nem teljesedett jóslat

2008. október 9. 12:59 The List Universe

Az alábbi összeállítás a világvégére vonatkozó jóslatokat veszi számba, amelyek azonban soha nem teljesedtek be. A méltányosság kedvéért öt vallási és öt tudományos jóslat szerepel a listán.

Egyházi próféciák10. Zavar az őskeresztények között

Montanosz, a kereszténység egyik első eretneke a világvége közeledtét jósolta. Két prófétanő kíséretében azt állította, hogy a Szentlélek megtestesülése, és a harmadik testamentumról prédikált. Tanai gyorsan népszerűvé váltak, és zavart okoztak az őskeresztény egyházban. Tertullianus, keresztény író elutasította a kereszténység fő irányát, és a montanizmus híve lett. Montanoszt az i.sz. 431-i epheszoszi zsinaton ítéltékel.
Érdekes tény: Montanosz azt tanította, hogy Törökország lesz az „Új Jeruzsálem”, és minden keresztény itt fog élni az utolsó ítélet előtt.9. Metodista totó

Charles Wesley, a metodista egyház egyik alapítója azt hitte, hogy a világvége 1794-ben következik el. Ez az időpont megegyezett a sékerek által megadott évvel. A tévedés ellenére, Charles testvére, John, később újabb jóslásba bocsátkozott. Szerinte a világvége 1836-ban következik be, amikor a Nagy Fenevad eljön a Földre.
Érdekes tény: Charles Wesley ugyan a metodista egyház alapítója volt, mégis anglikán szertartás szerint temettette el magát mondván: „Bármit is mond rólam a világ, az anglikán egyház tagjaként éltem és halok meg.”8. Tippek Jehova tanúitól

Jehova tanúi többször is megjósolták a világ végét. Az első jóslat Dániel könyve próféciái alapján 1914-re vonatkozott. Amikor a vég mégsem következett be, módosították a jövendölés jelentését, és azt állították, hogy az időpont Jézus láthatatlan uralmának kezdetét jelöli. A világ pusztulására a következő időpontokat adták meg: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1941, 1975 és 1994. Az egyik tag házat épített a zsidó próféták számára, akik a világvége eljövetelekor visszatérnek a földre.
Érdekes tény: Charles Taze Russell, a mozgalom alapítója "csodabúzát" árult rendkívül magas áron azt ígérve, hogy a búza csodásan megsokszorozódik.7. A nagy csalódás

1831 és 1841 között William Miller (baptista lelkész) a Dániel könyvében szereplő próféciák alapján (Dániel 8:14) jósolta meg Jézus eljövetelét és a világ végét. „Úgy vélem, Jézus Krisztus valamikor 1843. március 21. és 1844. március 21. között tér vissza a földre, hogy megtisztítsa és birtokba vegye azt.” Az időpont elmúlt, de a hívek nem vesztették el a hitüket. Később még április 18-ra, majd október 22-re módosították a világ végének eljövetelét. Miller egészen 1849-ben bekövetkezett haláláig várta jövendölésének beteljesedését.
Érdekes tény: Miller mozgalmából alakult ki a hetednapi adventista egyház, amelynek hite szerint a jóslat helyes volt, csak nem földi, hanem mennyei eseményre vonatkozott. Ez a hit még ma is tartja magát. A Bahá'í vallás követői is hisznek a jövendölésben. Úgy gondolják, hogy saját vallásuk egyik előfutárára vonatkozott.6. A Jelenések könyvének asszonya

Joanna Southcott önjelölt angol próféta 1750-ben született. Eredetileg metodista volt, de később arra a meggyőződésre jutott, hogy természetfeletti hatalommal rendelkezik, és ő a Jelenések könyvében említett asszony: Jel. 12:1-6: „És láttaték nagy jel az égben: egy asszony, a ki a napba volt felöltözve, és lábai alatt volt a hold, és az ő fejében tizenkét csillagból korona.” Joanna azt állította, hogy 1814. október 19-én az ő méhéből fog megszületni a Messiás, amely a világvége kezdetét fogja jelölni. A világ nem pusztult el, de Joanna két hónappal később meghalt. Követői egy bizonyos ideig megtartották a testét abban a reményben, hogy feltámad. Végül azonban át kellett adniuk a hatóságoknak, mert a test bomlani kezdett.
Érdekes tény: Joanna egy lepecsételt dobozt hagyott maga után, amely állítólag a próféciákat tartalmazta. Kérése szerint a dobozt csak 24 anglikán püspök jelenlétében szabad kinyitni. Vajon fény derül-e valaha is Joanna titkára?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár