2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 10 legfurcsább történelmi melléknév

2008. július 15. 09:56

Mel Brooks a Világtörténelem I. című filmjében így kiált fel: Királynak lenni jó! Kastélyban laksz, gyomrod végterméke külön csúszdán pottyan a falusiak fejére, ráadásul még csinos kis melléknevet is kapsz, amelyet aztán később unott iskolásoknak kell bebiflázniuk. Ennek ellenére nem minden uralkodó volt olyan szerencsés, hogy Nagy, Bölcs vagy éppen az Elfajzott (II. Albert, meisseni őrgróf) jelzővel illessék. A következőkben 10 olyan királyt, herceget és nemesurat gyűjtöttünk össze, aki balszerencséjének vagy saját furcsaságának köszönhetően kapott szokatlan nevet.

Szodomita és kannibál

10. I. Széphajú Harald
Harald egyáltalán nem volt vesztes típus, épp ellenkezőleg. 872-ben, alig 22 évesen ő alapította meg a norvég királyságot. A legenda szerint megfogadta, hogy addig nem vágatja le a haját, amíg norvég király nem lesz. Amikor ez csaknem egy évtized múltán bekövetkezett, inkább King-Kong fiára hasonlíthatott.
9. III. Henrik, Szodoma hercege

Henrik már kisfiúként élénk érdeklődést mutatott a ruhák iránt, és anyja ezért minden nap elfenekelte. A hírek szerint lázadó tinédzserként protestáns zsoltárokat énekelt a húgának, és rengeteg bánatot okozott szüleinek. Divatbolondnak számított, aki a legfurcsább öltözékekben pompázott. A miniatür kutyák, transzvesztita jellegű ünnepségek és különc öltözködés iránti rajongása miatt kapta e zavarba ejtő nevet.


8. Csontnélküli Ivar

A 9. században élt viking harcos valószínűleg az osteogenesis imperfecta (üvegcsontúság) nevű ritka betegségében szenvedett, amely rendkívül törékeny csontokat okoz. Ez nem lehetett valami előnyös számára, hiszen berserkerként feladata a fosztogatás és a gyilkolás volt, ami a szokatlanul törékeny csontokkal nem lehetett egyszerű feladat.7. Sebestyén portugál uralkodó, a szűz király

Sebestyént már születése előtt két héttel királynak nevezték, így egyáltalán nem meglepő, hogy koronázása idején még szűz volt. Az, hogy rövid élete 24 éve alatt az is maradt, már egyáltalán nem volt megnyugtató a portugálok számára. Sebestyén védelmében azonban azt is meg kell említeni, hogy mindegyik hölgy, akit tanácsadói elé vittek, közeli rokona volt. Sebestyén tehát örökös nélkül halt meg.


6. Ugolino della Gherardesca, a pisai kannibál

Ugolino, a pisai nemesember, összejátszott az ellenséges itáliai városállamokkal, mire Pisa polgárai gyermekeivel együtt bezárták egy toronyba, ahol nem volt víz és élelem. A történelem el is feledkezett volna róla, ha Dante meg nem örökíti az Isteni színjátékban. A Pokolban Ugolino beismeri, hogy halála előtt evett gyermekei húsából. Büntetésképpen a Pokol kilencedik körében egy tóba fagyva kell szenvednie. Dante elbeszélésének nem sok valóságalapja van, mégis ez terjedt el, és innen származik Ugolino ragadványneve. 2002-ben Francesco Mallegni, paleontológus, exhumálta Ugolino testét, és arra a következtetésre jutott, hogy a pisai nemes halálát fejseb okozta, és semmiféle kannibalizmus nem történt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár