2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Világháborús alagútrendszert találtak Franciaországban

2008. október 7. 11:35 The Daily Telegraph

Észak-Franciaországban felnyitották azokat a több ezer civil számára menedékül kiépített földalatti barlangokat, amelyeket a második világháborúban, a szövetséges légitámadások idején óvóhelyként használtak.


Ennyi maradt a városból, 1944

A 60 évvel ezelőtti múltat mintegy időkapszulaként megőrző labirintusrendszer Caen városa alatt található, amelyet 1944. június 6-án, a partraszállás előkészítése során lőttek szét az angol hajóágyúk. A várost szinte teljesen elpusztították, és a térségben még augusztusig dúltak a légiharcok. Az óváros, és annak késő középkori házai szinte teljesen megsemmisültek, a háború után megkezdett rekonstrukció egészen 1962-i tartott, és azóta szinte teljesen elfeledték az alagutakat.

Az azóta szinte teljesen érintetlen menedék még ma is őrzi az egykor odamenekültek nyomát és személyes tárgyait: sok bőröndöt, konzervet, hivatalos iratot, és még sminkkészleteket is hátrahagytak a később távozók. A labirintusban sok gyermekjátékot, cipőt, imakönyvet, és kinyitható ágyat találtak a kutatók. A tárgyak bősége érthető, hiszen a legtöbben egy hónapot tölthettek a föld alatt.

A barlangokat a város alatt már egyébként is meglévő középkori bánya terültén alakították ki. A munkálatokat civilek és katonai alakulatok végezték: a végeredmény egy 10 méter magas alagútrendszer lett, amelyet több egységre osztottak fel. Marc Pottier történész szerint ez az elveszett világ annak állít emléket, hogy az átlagemberek mit éltek át a háború alatt. A szakember szerint 1944 nyarán 15 ezer menekült élt a legborzalmasabb körülmények között.

Laurent Dujardin, a Caeni Egyetem régésze szerint a fenn zajló események ellenére odalenn a körülmények igen kedvezőek voltak, "hiszen az atmoszféra igencsak egészséges, a hőmérséklet pedig általában 12 Celsius fok körül van". Dujardin elmondása szerint az első menekültek június 6-án érkeztek a föld alá, és egészen július 12-éig éltek ott. Elmondása szerint az egyik barlangban 5-600 ember élt, míg a város egyik utcája, a Rue des Roches alatt 5000-en húzták meg magukat.

A Caeni Egyetem szakértői abban reménykednek, hogy az alagutakat egyszer a nagyközönség előtt is megnyithatják majd.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!