2020. tavasz: Halálos tudomány

10 tény a trafalgari csatáról

2019. június 5. 08:28 Múlt-kor

Trafalgari csata

1. A sorsdöntő trafalgari tengeri ütközetben, amely 1805. október 21-én zajlott a brit és az egyesült francia-spanyol hadiflotta között, a Horatio Nelson admirális vezette britek úgy arattak győzelmet, hogy egy árva hajót sem vesztettek.

2. Nelson admirális győzelme Trafalgarnál több mint száz esztendőre megalapozta a brit tengeri fölényt a földtekén.

3. Nelsonnak 27 hajója volt, amelyeken 18 ezer ember szolgált. A francia-spanyol hajóhad 33 hajót számlált 30 ezer emberrel a fedélzetükön.

4. A hadihajók ágyúiba ekkoriban még nem robbanó lövedékeket töltöttek, hanem öntöttvas golyókat. Ezek a lövedékek azonban így is hatalmas rombolást végeztek a hajótestben és az élőerőben; végtagokat, fejeket szaggattak le, vagy egyszerűen kettészakították az emberi testet.

5. Nelson flottájába három, 100 ágyús hajó tartozott, köztük volt az admirális zászlóshajója a HMS Victory is. Ezzel szemben a francia-spanyol hajóhad négy, első osztályú sorhajóval rendelkezett, amelyek közül egy 130 és kettő 112 ágyúval volt felszerelve.

6. Royal Navy tengerészei közül a legidősebb 68 éves, míg a legfiatalabb, egy a HMS Neptunon szolgálatot teljesítő fiú mindössze nyolc éves volt.

7. Ámbár Nelson embereinek tengerészeti rutinja és szaktudása a francia-spanyol flotta legénységéhez mérten magasabb szinten állt, és a britek az ágyúzás terén is nagyobb tapasztalattal rendelkeztek, a Nelson vezette flotta legénységének negyede tapasztalatlan tinédzserekből és fiatal felnőttekből állt, akik besorozásuk előtt nem nagyon láttak nyílt vizet.

8. Nelsont a csata kellős közepén egy francia mesterlövész halálosan megsebesítette. Az admirális egyik utolsó kívánsága az volt, hogy ne tengerészként a vízbe hajítva temessék el. Óhaját teljesítették, testét egy brandyvel teli hordóban tartósítva szállították Angliába.
 
9. A legtöbb brit tengerész a csata után nem térhetett haza, mivel a hajóhadnak fenn kellett tartania a francia kikötők blokádját. A Nelson mellett harcoló egyik admirális öt évet töltött a tengeren szolgálatban, mire végre hazamehetett.

10. Pierre-Charles Villeneuve, az egyesített francia-spanyol flotta parancsnoka fogságba esett Trafalgarnál. Villeneuve kívánságának megfelelően részt vehetett Nelson temetésén, majd nem sokkal később szabadon engedték. Miután hazatért Franciaországba, öngyilkosságot követett el.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!