2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a Notre-Dame-ról

2019. május 15. 08:26 Múlt-kor

Az antimonarchista és egyházellenes forradalmárok 1793-ban 28 bibliai király szobrát is eltávolították a dóm homlokzatáról, majd levágták a szobrok fejét.

Notre-Dame

1. A gótikus építészet egyik gyöngyszeme, a párizsi Notre-Dame-székesegyház 2019. április 15-én súlyosan megrongálódott. A tűzvész felemésztette a katedrális tetőszerkezetét, amelynek megépítéséhez nagyjából 5000 tölgyfát használtak fel, közülük a legöregebbek a 13. századból származtak.

2. A Szűz Mária tiszteletére emelt Notre-Dame építése 1163-ban kezdődött és csaknem kétszáz évig, 1345-ig tartott.

3. A katedrális komoly károkat szenvedett a francia forradalom alatt. 1793-ban antiklerikális és királyellenes tömegek kifosztották és megszentségtelenítették. A hívők még a miséket sem tarthatták meg a templomban, amely az imák helyett az Értelem kultusza nevezetű, vallásellenes ünnepségnek is otthont adott.

4. Az antimonarchista és egyházellenes forradalmárok 1793-ban 28 bibliai király szobrát is eltávolították a dóm homlokzatáról, majd levágták a szobrok fejét.

5. Bonaparte Napóleon a katedrális egyik megmentőjének tekinthető. A becsvágyó korzikai úgy határozott, hogy az erősen leharcolt állapotban lévő Notre-Dame-ban teszi fejére a császári koronát. A jeles esemény, amelyre 1804-ben került sor, ráirányította az emberek figyelmét a lepusztult dómra.

6. A francia nemzet Victor Hugo 1831-ben megjelent, „A párizsi Notre-Dame” című regényének köszönhetően zárta örökre szívébe a katedrálist. A történet, amelynek központjában a Notre-Dame-székesegyház és a púpos, szörnyszülött harangozó Quasimodo tragikus szerelmi sorsa áll, hatalmas sikert aratott az olvasók körében és nagyban hozzájárult a templom felújítási munkálatainak megkezdéséhez.

7. Bár a kimérák, a Notre-Dame démonszerű kőszörnyei középkori hangulatot árasztanak, a szobrok a 19. század közepén, a katedrális restaurációja során készültek.

8. Az angolok ellen a százéves háborúban harcoló legendás francia hősnőt, Jeanne d’Arc-ot a katedrálisban avatták boldoggá 1909-ben. Csaknem ötszáz évvel korábban a Jeanne d’Arc anyja, Isabelle Romée ugyanitt szólalt fel a lánya ügyében indított fellebbezési tárgyaláson, követelvén a Jeanne d’Arc ellen felhozott eretnekség vádjának eltörlését.

9. A katedrális 69 méter magas tornyai 1889-ig, az Eiffel-torony megépítéséig, Párizs legmagasabb építményei voltak.

10. A Notre-Dame 8000 sípból álló orgonája a világ legnagyobb orgonái közé tartozik. A gigantikus hangszert kezelő zenészt mindig Franciaország legmeghatározóbb orgonistái közül választják és volt, aki egészen haláláig birtokolta a megtisztelő címet. Louis Vierne főorgonista egy, a katedrálisban általa adott orgonahangverseny alatt hunyt el 1937-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár