2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény az amerikai függetlenségi háborúról

2019. május 22. 09:18 Múlt-kor

1. Az amerikai függetlenségi háború (1775-1783) kezdetén az észak-amerikai brit kolóniák lakosságának csupán a harmada támogatta elkötelezetten a britek elleni küzdelmeket.

2. A függetlenségi küzdelem korai szakaszában a felfegyverzett lázadókat csak „perckatonákként” (minutemen) emlegették. Bár a milicisták, ahogy a nevük is utalt rá, egy minutum leforgása alatt készen álltak a harcra, híján voltak a katonai kiképzésnek, és harci tapasztalatokkal sem rendelkeztek.

3. Az amerikai függetlenségi háború francia hőse, La Fayette márki hazatérése után a párizsi Nemzeti Gárda parancsnoka lett. Ezen minőségében a hírhedt Bastille börtön felügyeletét is ellátta a francia forradalom alatt. Miután a zsarnokság jelképeként számon tartott párizsi intézményt lerombolták, La Fayette szuvenírként elküldte annak kulcsait George Washingtonnak.

4. Henry Knox, az Amerikai Egyesült Államok első hadügyminisztere, a Washington vezette kontinentális hadseregben magas tiszti beosztásban szolgált. A háború kitörése előtt egy könyvesboltot vezetett Bostonban és rengeteg ideje volt olvasni, így szerezte meg autodidakta módon elméleti jártasságát a hadtudományokban.

5. Miután Washington 1777-ben két csatában (Brandywine és Germantown) is súlyos vereséget szenvedett, a Kontinentális kongresszus delegáltjai közül sokan úgy gondolták, hogy alkalmatlan a kontinentális hadsereg vezetésére. Még egy összeesküvés is szőttek ellene annak érdekében, hogy megbuktassák, de a Washingtonnal elégedetlenek terve végül megbukott.

6. Az amerikai függetlenségi háború folyamán nagyjából 6800 amerikai patrióta esett el. Az Egyesült Államok fő szövetségese, Franciaország körülbelül 7000 embert vesztett a konfliktusban.

7. A franciák, akik 1778-ban léptek be a háborúba az USA oldalán, jelentősen hozzájárultak az amerikaiak győzelméhez. Portyázásaikkal ugyanis megakasztották a brit hadi utánpótlás folyamatosságát a tengeren.

8. Az Amerikai Egyesült Államok hetedik elnöke, Andrew Jackson 13 évesen a felkelők szolgálatába állt és hírvivőként próbálta előre mozdítani a függetlenségi háború ügyét, amely során anyját és két bátyját is elveszítette.

9. A háborús emberveszteségek nagy részét nem a fegyverek, hanem a himlő okozta. Több ezer amerikai patrióta halt meg a britek által fenntartott fogolytáborokban, áldozatul esve a himlőnek.

10. A Kontinentális kongresszus elnöke, Nathaniel Gorham a függetlenségi háború befejeztével egy igen szokatlan javaslattal állt elő: indítványozta, hogy a porosz királyi herceget tegyék meg a független Amerikai Egyesült Államok elnökévé vagy királyává. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár