2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a kínai civilizációról

2019. május 29. 08:24 Múlt-kor

1. A több mint 4000 éves írásbeli múlttal rendelkező kínai civilizáció a földgolyó legrégebbi folyamatosan fennálló civilizációja, amelynek kezdetei a Kr. e. 6. évezredre nyúlnak vissza.

2. A legrégebbi nyomtatott könyvet, a Kr. u. 9. században készült Gyémánt szútrát Kínában a tunhuangi Ezer Buddha-barlangokban találták meg 1907-ben.

3. A világ egyik építészeti csodáját, a kínai nagy falat egy speciális, ragacsos rizs és oltott mész keverékéből álló habarcs segítségével húzták fel. A kötőanyag rendkívül szilárdan tartotta össze a fal tégláit, kődarabjait, és kiváló víztaszító képességgel bírt.

4. Bár az asztalitenisz mára az egyik legnépszerűbb sport Kínában, a játék nem ott, hanem az Egyesült Királyságban született meg az 1880-as években. Az ősi ping-pongot az angol felsőosztály tagjai játszották. A hálót a kezdeti időkben könyvekkel helyettesítették.

5. A Pekingben található gigantikus, 72 hektáron elterülő, közel tízezer helyiségből álló  palotakomplexumot, a Tiltott Várost 1406 és 1420 között építették.

6. A kínai császárok lakhelyéül szolgáló Tiltott Város egyes részei a császári vérvonal tisztaságának biztosítása végett le voltak zárva a férfiak előtt, így ezeken a területeken csak kasztráltak szolgálhattak. Eunuchnak lenni és a császárnak szolgálni rangot és biztos egzisztenciát jelentett. A Ming-dinasztia idején (1368-1644) több mint 70 ezer eunuch dolgozott a kínai császároknak.

7. A Ming-dinasztia utolsó császárát, egy pásztorból lett postás buktatta meg 1644-ben. Li Cicsengnek kevesebb, mint két hónap jutott a kínai trónon.

8. Az általunk ismert legrégebbi védőoltást a kínaiak alkalmazták Kr. u. 1000 körül. A himlővel fertőzöttek testéről leszedett varratokat finom porrá őrölték, majd azt a fertőzésveszélynek kitett emberek orrjárataiba juttatták

9. A kínaiak Kr. e. 1200 körül már használtak evőpálcikákat, amelyeket kezdetben inkább a főzés folyamán vettek igénybe. A hosszú pálcák segítségével érték el a forró vízben vagy olajban készülő étkeket.

10. A népirtás tekintetében a hírhedt kommunista vezető, Mao Ce-tung túltett a 20. század másik két diktátorán, Sztálinon és Hitleren. A Mao által elindított Nagy Ugrásnak nevezett modernizálási program negatív visszahatásaként 1959 és 1961 között csaknem 45 millió ember halt éhen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár