2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita folyik arról, milyen anyagból építsék újjá a Notre-Dame gerendázatát

2019. május 24. 11:58 MTI

A párizsi Notre-Dame gerendázatának fából történő újjáépítése lesz “valószínűleg a jó megoldás” – mondta csütörtökön egy nyilvános meghallgatáson Pascal Prunet, a székesegyház restaurálásával megbízott, történelmi műemlékekkel foglalkozó építészek egyike.

“A fa felhasználása valószínűleg a jó megoldás. Egyebek mellett a rugalmassága miatt. Fát találni nem gond. Elsődlegesen minden arra enged következtetni, hogy fából újjáépíthető a gerendázat” – mondta az építész, aki örömmel szólt arról, hogy sikerült “tökéletes ismereteket” megőrizni az április 15-én leégett födémszerkezetről.

Más építészek szerint a fából történő újjáépítés túl sok ideig tartana, hogy nehéz tölgyfát találni és sokáig tart a kiszárítása, és hogy ez a választás erdőirtáshoz vezetne.

Az acél vagy a beton praktikusabb lenne – érveltek. Pascal Prunet, aki Philippe Villeneuve főépítész közeli munkatársai közé tartozik és aki a főépítészt képviselte a szenátusbeli meghallgatáson, felhívta a figyelmet az olyan sürgős problémákra, mint “a lángok, az ütések és a víz miatt deformálódott kövek, amelyek egyesek szerint 1170-ből származnak”.

Az építész emlékeztetett arra, hogy a kövek nehezednek: az idők során néha tetemesen nő a súlyuk és a külső rétegük is átalakul. “Nagy mennyiségű követ kell találni, és gyorsan támaszköveket kell keresni” – tette hozzá az építész, aki a Párizsi-medencében található kőbányák újbóli megnyitását javasolta, mondván, “minél közelebb, annál jobb”.

Az átlagosan 15 méter fesztávolságú, 50 centiméter széles boltívek szintén bonyolult megközelítést igényelnek. “A boltozat legkisebb megbillenése a leomlásukhoz vezethet” – tette hozzá. Ennek a törékenységnek köszönheti a Notre-Dame a kecsességét – mondta Pascal Prunet.

A leszerelt magas üvegablakokkal kapcsolatban az építész örömmel jegyezte meg, hogy a többségük nem sérült meg, bár restaurálásra szorul. További nehézséget okoznak az erősen gyúlékony ólomrészecskék, amelyek veszélyt jelentenek a munkások egészségére.

“Az ólomnak a tűz során történt lebomlása maga is elősegíthette a tüzet” – jegyezte meg. Az épület stabilizálásának időszaka hetekig, sőt hónapokig eltarthat. Csak ezután következik az állapotfelmérés időszaka, amikor fel lehet menni a boltívekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár