2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Méhészet, park vagy úszómedence is épülhet a Notre Dame tetején

2019. május 17. 09:57 MTI

Sorban születnek a tervek a Notre-Dame újjáépítésére, miután az áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott a székesegyház tornya és tetőszerkezete.

medence
Kép forrása: The Guardian

A francia kormány szándéka, hogy egy nemzetközi pályázatot hirdet, és a beérkező tervek alapján állíttatja helyre a tűzvészben elpusztult gótikus épület tetőszerkezetét. A kezdeményezésre rengeteg építész felfigyelt, az egyik építészeti vállalat például azt indítványozta, hogy a Notre-Dame tetőzetét egy óriási medencével pótolják – olvasható a The Guardian hírei közt.

Miután a székesegyház tetőszerkezete és tornya áprilisban a lángok martalékává vált, Franciaország vezetői úgy döntöttek, szakítanak a hagyományokkal, és nem az lesz a céljuk, hogy a székesegyházat teljesen mértékben a régi külső alapján építsék újjá, sokkal inkább modern kivitelezésben gondolkodnak.

A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron  azt nyilatkozta, nyitott a modern ötletekre, ha azzal az épületet még szebbé tehetik, mint volt. Édouard Philippe miniszterelnök pedig egy olyan tornyot szeretne, amely alkalmazkodik korunk technikáihoz és stílusához.

Az eddig nyilvánosság elé tárt tervek nagy része nem a hagyománytisztelőknek kedvez, akik a huszártornyot az eredeti formájában szeretnék viszontlátni az épületen. A francia NAB Stúdió terve alapján egy melegház kerülne az épület tetejére, illetve a toronyban egy méhészet működne. Ez a pályázat a fenntarthatóságról szól, és a jövőben nagy szerepet adna a Notre-Dame-nak a környezetvédelmi nevelésben.

További tervek szerint park vagy terasz is épülhetne a tetőn, sőt, még egy teljes erdőre is érkezett javaslat.
A brit építész, Norman Foster egy piramis alakú tornyot tervezett kristályból és rozsdamentes acélból. Mások szerint azonban nem kellene újjáépíteni a tetőzetet.

A stockholmi Ulf Mejergren Architects (UMA) építészeti vállalat egy óriási kereszt alakú medence ötletével rukkolt elő, amely az egész tetőt befedné, és körben a tizenkét apostol szobra őrizné a vizét.

Florian Renucci kőművesmester szerint azonban a székesegyházat eredeti formában lenne tanácsos helyreállítani, ugyanis tiszteletben kellene tartani azokat a technikákat és alapanyagokat, amelyeket az adott korszakban alkalmaztak. A gótikus stílus ugyanis rendkívül magas szinten helyezkedik el az építészetben, és ha betartják a régi szabályokat, további ezer évig lehet majd csodálni a Notre Dame-ot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár