2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Videó mutatja be a tengerfenéken pihenő HMS Erebust

2015. április 20. 16:59

A tavaly szeptemberben - mindössze két nappal a fagy beköszönte előtt - a Viktória-szorosban megtalált HMS Erebushoz áprilisban ismét visszatértek a jégbúvárok, akik egy lenyűgöző videót készítettek Sir John Franklin angol sarkkutató 1845 óta a tengerfenéken pihenő hajójáról.

A felvételen Ryan Harris víz alatti régész látható, aki bemutatja a HMS Erebus fedélzetén található bronz ágyúkat, a hátsó fedélzetet, a szerkezetet, amelynek segítségével extrém jegesedés esetén ki lehetett emelni a hajócsavart a vízből, a kormányrudat, a kapitány tartózkodási helyét, valamint a főárboc és a bal oldali fenékszivattyú maradványait. A felvétel kiváló, köszönhetően a víz felszínén található mintegy hetven centiméter vastagságú jégpáncélnak, ami megakadályozza a hullámzást.

A kutatók néhány napja tértek vissza a 11 méterrel a felszín alatt, a Vilmos király-sziget közelében található HMS Erebushoz. A tenger jégpáncélja olykor akár kétméteres is lehet, ami nem kevés veszélyt hordoz magában. A jégtakaró átvágásához külön gépek szükségesek, a speciális búvárfelszerelésben (alatta a fagyhalál kivédése ellen három réteg száraz ruha) merülő szakemberek testi épségére pedig egyfajta - a felvételen is látható - „köldökzsinór” vigyáz, amely kapcsolatot létesít a jég felett lévőkkel. A Kanadai Királyi Haditengerészet kilenchetesre tervezi az expedíciót, azonban a búvárok „csak” mintegy 11 napot fognak a vízben kutatni. A merülések a múlt héten kezdődtek.

Kanada 2008-ban jelentette be, hogy felkutatja Franklin eltűnt hajóit,  a HMS Terrort és a HMS Erebust. A Harper-kormány hatalmas összeget fektetett a vállalkozásba és elsődleges jelentőségűként kezelte a projektet, amellyel Kanada az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáróra vonatkozó felségjogát hivatott erősíteni. Az átjáróban az északi-sarki jég olvadásával szabaddá vált az a hajózási útvonal, amelyen egykor Franklin akart áthaladni. Az észak-amerikai állam magáénak érzi az átjárót, míg az Egyesült Államok és egyéb országok szerint nemzetközi területről van szó.

Az angol sarkkutató 128 fős kísérettel 1845-ben indult el az expedícióra a HMS Erebus és a HMS Terror nevű hajókkal. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír felőlük, 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra: egészen 1859-ig tartott a keresés. Egy korábbi kutatás során talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Az üzenetből nem derült ki, mi okozta a halálukat. 1848. április 22-én 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, valamennyien odavesztek, a két hajót pedig elnyelte a jég.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár