2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megkeresnék Franklin elveszett hajóját

2012. augusztus 31. 08:58

Maga a kanadai miniszterelnök jelentette be, hogy újabb akciót indítanak az északnyugati átjáró keresésére induló 1845-46-os, tragikus sorsú Franklin-expedíció két hajójának felkutatására. Kanada korábban több expedíciót is indított, de eddig csak a Franklin hajóit kereső egyik kutatóhajó sorsára hagyott roncsát találtak meg.

Az észak-amerikai ország miniszterelnöke, Stephen Harper jelentette be a 2012 Franklin Expedition megindulását, miután találkozott az expedícióban részt vevő kutatóhajó, a Martin Bergmann személyzetével. „Igazán érdekes elindítani egy ilyen akciót, amely a legújabb a sorban, s Franklin elveszett hajójának megtalálását tűzi ki célul. Megtiszteltetés találkozni a kanadai partnerekkel és kutatókkal, akik abban reménykednek, hogy megoldják a tragikus sorsú HMS Erebus és HMS Terror rejtélyét, felfedve ezzel a kanadai északnyugati átjáró titkát” – mondta el a kormányfő.

A Parks Canada irányításával zajló, várhatóan 4-6 héten át tartó 2012 Franklin Expedition magánemberek, közintézmények és egyetemek segítségével fogja folytatni a két történelmi hajó keresését, s gyűjt adatokat az Északi Sarkról. A kutatócsapat két helyre összpontosít: a Victoria- és Alexandra-szorosra, ahol állítólag az egyik hajó is megsérült, valamint délen, az Adelaide-félszigettől nyugatra, O’Reilly Islandnál folyik majd a kutatás, ahol az inuit szájhagyomány az egyik roncsot teszi.

A Parks Canada archeológusai tavaly augusztusban hat napot töltöttek a King William szigetről nyugatra fekvő terület átfésülésével, ahol a HMS Erebust és a HMS Terrort keresték. Eddig csak a Franklin hajóit kereső egyik kutatóhajó 157 évvel ezelőtt sorsára hagyott roncsát találtak meg, amely a Banks-sziget északi partjainál 11 méteres mélységben rendkívül jó állapotban maradt fenn.

Sir John Franklin két hajóval parancsnoksága alatt 1845-ban indult el az északnyugati átjáró keresésére, ám a jég fogságába került, ahol a felfedezőnek és a 128 fős legénységnek nyoma veszett. Számos kísérletet tettek a balsorsú csapat megtalálására, de mindeddig csak a résztvevők egy részének maradványait lelték meg. A befagyott expedícióval az éhség, skorbut, tuberkolózis, tüdőgyulladás és ólommérgezés végezhetett. A csontmaradványok analízise bizonyította azt is, hogy egyesek kannibalizmusra vetemedhettek az éhhalál küszöbén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár