2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták a 170 éve rejtélyes módon eltűnt sarkkutató hajót

2014. szeptember 10. 09:47 MTI

Kanadai régészek megtalálták Sir John Franklin angol sarkkutató 1846-ban az Északi-sark térségében eltűnt hajóinak egyikét - jelentette be Stephen Harper kanadai miniszterelnök kedden. A hajó a szakemberek szerint kitűnő állapotban van.


"Egyelőre nem tudjuk, hogy az HMS Erebus vagy az HMS Terror hajó roncsára bukkantak, de olyan felvételekkel bírunk, amelyek megerősítik, hogy a sarkkutató egyik hajójáról van szó. 2014. szeptember 7-én találták meg egy robot tengeralattjáró segítségével" - mondta a kanadai kormányfő. A hajóra a Victoria-tengerszorosban bukkantak rá.

A hajó a szakemberek szerint jó állapotban van. Ryan Harris búvárrégész, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a szonárfelvételek tanúsága szerint fedélzetének egy része szinte teljesen sértetlen, csakúgy mint a főárboc, amelyet elmetszett a jég, amikor a hajó elsüllyedt. A szakember úgy véli, hogy a hajó belseje is ugyanilyen jó állapotban van.

Franklin mintegy 170 éve indított expedíciói (Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására) vetették meg az alapját Kanada szuverenitásának az Észak-sarkon - tette hozzá Harper. 2008 óta a kanadai nemzeti parkok régészcsoportjai a parti őrség segítségével hatszor indítottak kutatást a Franklin utolsó expedícióján eltűnt hajók felkutatására.

A megtalált hajó egy vízalatti felvételen

Franklin 134 fős kísérettel 1845-ben indult el az expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal. 1845 júliusában még találkozott egy halászhajóval, amellyel utolsó üzenetét küldte Angliába. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír felőle, barátai 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra, egészen 1859-ig tartott a keresés.

Egy akkor talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Az üzenetből nem derült ki, mi okozta a halálukat. 1848. április 22-én 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, de valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég. Az elmúlt években a kutatók megtalálták az expedíció számos nyomát, 1984-ben és 1986-ban például a legénység három tagjának holttestére bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár