2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadnyugati boltosok háborújának indult Billy, a Kölyök végzetes bosszúhadjárata

2021. november 10. 17:50 Múlt-kor

Billy, a Kölyök és a Rendcsinálók

A leszámolásra 1878. február 18-án, Tunstall farmján került sor. Brady seriff aznap reggel elküldte a Ház támogatóiból álló csapatát, hogy beszedjék Tunstalltól az adósságot.

Tunstall kilovagolt, hogy elküldje a fegyvereseket a birtokáról, miközben az emberei elrejtőztek a közelben. Éppen visszaértek a városból, ahova lovakat hajtottak, és nem akarták, hogy felbukkanásuk elmérgesítse a helyzetet.

William Morton, a Ház egyik embere azonban hidegvérrel lelőtte Tunstallt.

Billy, a Kölyök szemtanúja volt Tunstall halálának. A New York-i ír bevándorlóktól származó fiatal nagy becsben tartotta Tunstallt, akiről azt mondta: „ő volt az egyetlen, aki szabadként és fehérként bánt velem”.

Tunstall temetésén pedig megesküdött, hogy „akkor is elkapom az összes gazembert, aki megölte Johnt, ha ez az utolsó, amit teszek”. Billy és Tunstall emberei szabályos csapatot (úgynevezett possét) alakítottak, és magukat Lincoln Megyei Rendcsinálóknak nevezték el.

A megyei békebíró megbízta őket, hogy tartóztassák le a Tunstall meggyilkolásáért felelősöket, beleértve Brady seriffet is.

Utóbbi azonban, amikor megkapta a saját nevére szóló letartóztatási parancsot, inkább maga tartóztatott le hármat a Rendcsinálók közül.

Billyék úgy döntöttek, letartóztatásokkal nem fognak tudni bosszút állni Tunstall haláláért, így elkezdték agyonlődözni, akit csak megtaláltak a gyilkosságnál jelenlevők közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dick Brewer: Billy, a Kölyök és a Rendcsinálók (2010.)„Amerika legveszélyesebb utcája”, az új-mexikói Lincoln térképe az 1872 és 1881 közötti korszakbólBilly, a Kölyök egy 1879-ben vagy 1880-ban készült dagerrotípiánWilliam Brady seriff 1872-benPat Garrett, Lincoln megye új seriffjeJohn TunstallJohn Tunstall boltjaAz Új-Mexikói Territórium kormányzója, Lew Wallace tábornok (a Ben-Hur szerzője) a polgárháború idején

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár