2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uralkodók agyament névvel II.

2015. január 7. 13:30

Szertartásos

A négy feleséget elfogyasztó, s 11 gyermeket nemző IV. Péter aragón király (1336-1387) ragadványnevét (el Cerimoniós - Szertartásos) arról kapta, hogy megszállott módon rajongott az udvari ceremóniákhoz, amelyekkel több mint fél évszázados uralkodása során számtalanszor megjutalmazta a sors. Ezek közé tartoztak a házasságkötések (csak a királynak négy jutott belőle, a gyermekeinek, illetve az unokáinak pedig jóval több), a koronázások, a különböző évfordulók, születésnapok, a legnagyobb örömöt pedig az okozta neki, hogy megérhette 50 éves uralkodásának jubileumát.

A boldogság azonban nem volt teljes, hiszen idősebb, harmadik házasságából született fiai nem vettek részt a mulatozáson, ugyanis megorroltak apjukra, aki egy írni-olvasni sem tudó asszonyt vett el anyjuk halálát követően. Elsőszülött fia még a király halálos ágyánál sem volt hajlandó megjelenni, s miután megkoronázták, első dolga volt elküldeni az udvarból az analfabéta mostohaanyát.

IV. Péter hosszú uralkodása során számtalan uralkodói titulust gyűjtött: az Aragónia királya cím mellett 16 éves kora óta haláláig megillette a Szardínia és Korzika királya, a Valencia királya, valamint a Barcelona grófja megnevezés. 1344-ben eltávolította Mallorca éléről III. Jakabot, s felvette a Baleár-szigetcsoport uralkodói címét. Az Aragónia ellen lázadozó tartományok közül hadban állt Szicíliával, Szardíniával, de még néhány görög területtel is, amelyek legyőzését követően 1381-ben felvette az Athén és Neopatria hercege címet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár