2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uralkodók agyament névvel II.

2015. január 7. 13:30

Bosszúálló

XI. Alfonz kasztíliai és leóni királynak (1312-1350) sanyarú gyermekkort osztott ki a sors: alig múlt egyéves, amikor édesapja elhunyt, s néhány hónappal később édesanyja is követte férjét a sírba. A másfél évesen uralkodóvá választott gyermek helyett rokonai, többek között nagyanyja, illetve két, később a mórok elleni tiscari csatában elesett nagybátyja kormányzott.

A különböző érdekcsoportok sokszor kegyetlenkedésig fajuló összecsapásai közepette felcseperedő Alfonz nagykorúvá válása után személyesen vette kezébe a hatalmat, s példátlan eréllyel és szigorral kezdett hozzá a rendcsináláshoz. Letörte a kiskirályként tevékenykedő nemesi csoportokat, beszedte az őt megillető adót, valamint törvénykönyveket is íratott, amiért az "Igazságos" előnév mellett a "Bosszúállót" is megkapta kortársaitól.

A Burgundiai-házból származó király az utóbbi jelzőt a mórokkal szembeni visszavágás, valamint rokonai elvesztésének megbosszulása miatt is kiérdemelte. Az 1340-ben kirobbant marokkói-kasztíliai háborúban portugál szövetségeseivel nem csupán a granadai mórokat szorította vissza, hanem a történelem eddigi utolsó, Észak-Afrikából Hispániába tartó támadását is leverte. Végzete Gibraltár ostrománál 39 éves korában érte utol, azonban nem mór kard által, hanem a nagy európai pestisjárvány következtében hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár