2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uralkodók agyament névvel II.

2015. január 7. 13:30

Szemérmes

A leendő V. Boleszláv krakkói herceg mindössze egyéves volt, amikor apja merénylet áldozata lett, így a trónörökös a Piast-dinasztia hatalomért folyó belső harcai közepette nőtt fel. Később Konrád mazóviai herceg édesanyjával együtt börtönbe vetette a fiút, ahonnan csak egy híve segítségével tudott megszökni, s Magyarországon keresett menedéket. 1239-ben IV. Béla magyar király hozzáadta leányát, a 13 éves Boleszlávnál két évvel idősebb Kingát.

Az 1999-ben szentté avatott királylány rávette férjét, hogy Istennek tetsző, tiszta életet éljenek. Urától egy évi szüzességet kért, melyet újabb egy év követett. A krónikák szerint a leendő lengyel fejedelem kezdetben vonakodott felesége óhaját teljesíteni, ám később belement az egyezségbe, így ráragadt a "szemérmes", illetve a "szégyenlős" jelző. A tatárok dúlása végül Lengyelországot is elérte, s a házaspár magyar földre menekült.

Áruló rokonai oldalán Boleszláv nem volt hajlandó részt venni az országra zúduló tatár hadak elleni csatában, így Krakkó hatalmas károkat szenvedett a nomád törzsek támadásainak következtében. Később újjáépítette, s németekkel telepítette be a várost. 1260-ban felesége kérésére megsegítette a Magyar Királyságot a csehek elleni küzdelmében, 1264-ben pedig a keletről támadó jatvingokat és ruszinokat győzte le. Mivel fogadalma miatt utóda nem született, unokaöccse, II. Leszek követte őt a trónon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár