2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új szemszögből ismerhetik meg a látogatók a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításait szerdán

2024. május 27. 11:49

Rendhagyó tárlatvezetésekkel zárják a májust a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállításaiban május 29-én 18:00 órától. A PIM Esti Extrán három program közül választhatnak a látogatók, terítékre kerül az antropocén irodalom Bordás Máté költővel, az íróportré művészettörténeti szempontból dr. Mélyi József művészettörténésszel, illetve Pléh Csaba pszichológiai megközelítésből nyújt betekintést írók gyűjteményeibe.

múzeum
Kép forrása: PIM, Birtalan Zsolt

A múzeum immár több mint egy évtizede minden hónap utolsó szerdáján a PIM Esti Extrán hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat, hogy kortárs írók, költők, irodalomtörténészek, művészettörténészek, képzőművészek, színészek, zenészek bevonásával új szempontokat és megközelítéseket hozzon be a kiállítótérbe, rendhagyó szemszögből mutassa be a múzeum gyűjteményét és az aktuális kiállításokat.

A halandóság törékeny arcai íróportré kiállításban dr. Mélyi József kurátor, művészettörténész, műkritikus tart exkluzív tárlatvezetést, ahol olyan kérdéseket vizsgálnak majd mint, hogy miért más az író portréja, mint a festőről készült arckép, vagy hogyan váltotta fel a portré tekintetében a festményt vagy a szobrot a fénykép.

De szó lesz arról is, hogy a portré esetében miért nem a mozgókép jut elsőként eszünkbe, illetve ki készíti és ki nézi az íróportrét. A vezetésen keresztül végigkövethető lesz a magyar portréfotózás története az irodalom jeles szereplőinek portréin keresztül.

Az írók gyűjteményei jól tükrözik birtokosuk személyiségét, szokásait, kapcsolatait, sőt emlékeit, vágyait, vagy szólhatnak akár műveinek világáról is.De mégis miért gyűjtenek a költők levágott nyakkendőket, képeslapok vagy bélyegek helyett?

Ehhez hasonló kérdéseket jár körbe Pléh Csaba Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és Zeke Zsuzsanna kurátor A tárgyak társasága kiállításon. Az írók gyűjtőszenvedélyét bemutató tárlaton megtekinthető Jókai Mór sétapálca gyűjteménye, Lázár Ervin nyakkendővég-gyűjteménye és Tandori Dezső játékmackói is, ezenkívül megszólaltat nyolc kortárs írót, és maga a múzeum is megjelenik a gyűjtő szerepében, méghozzá egy kiemelt gyűjteményén, az írógépeken keresztül.

Az álom vége? - klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállításon keresztül Bordás Máté költő, műfordító, az ELTE doktorandusza az antropocén irodalom és az ökoköltészet világába vezeti be a résztvevőket, gorcső alá véve az antropocén kort, amikor a bolygónk arculatát az ember jelenléte határozza meg.

Bordás Máté A ránk bízott kert című kortárs világirodalmi versantológia egyik szerkesztője, kutatási területe a poszthumán művészet és a líraelmélet kapcsolata. 

További információk a PIM honlapján: https://pim.hu/kiallitasok/pim-esti-extra

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: PIM, Gál CsabaKép forrása: PIM, Birtalan Zsolt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár