2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Tutanhamon kedvéért módosították az egyiptomi tartományi ünnep időpontját

2015. november 5. 10:05 MTI

Luxorban egyszerre ünnepelték szerdán a Tutanhamon-sír felfedezésének 93. évfordulóját, és a tartomány nemzeti napját; mindezt két nappal azután, hogy a fáraó sírhelyét újra megnyitották a látogatók előtt. 

Howard Carter és Tutanhamon múmiája

A két alkalom idén először esett egyazon napra, ugyanis az egyiptomi kabinet nemrég határozott a tartományi ünnep eredeti, december 9-i dátumának megváltoztatásáról annak érdekében, hogy a sír feltárásának évfordulójával egybeessen. A rendkívül fiatalon trónra került gyermekfáraó sírját 1922-ben fedezte fel Howard Carter brit régész a Királyok völgyében a Nílus nyugati, Luxor városával szemközti partján.

A rakparti sétányon rendezett felvonulás és egyéb kulturális rendezvények mellett zajló szerdai ünnepségek alatt a sírhely látogatása ingyenes volt. A világhírű turistalátványosság két napja nyílt meg újra a közönség előtt egy restaurálást követően. A műveletet vezető mérnök, Huszein el-Sábúri az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi hírportálnak elmondta, hogy a mindössze egy hónap alatt végrehajtott munkát négy év aprólékos előkészítés előzte meg.

A renoválás részeként egyebek mellett be kellett építeni egy új világító és egy speciális szellőztető rendszert. Ez utóbbi célja a homokszemcsék beáramlásának megakadályozása volt. A tönkrement falépcsőt és a fapadlót is ki kellett cserélni - mondta Sábúri. Mahmúd ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter nyilatkozata szerint a felújítási munkálatok részeként a több mint 3300 évvel ezelőtt uralkodó Tutanhamon múmiája a bejárat előtti eredeti helyéről átkerült egy oldalsó terembe, ahol jobban lehet szavatolni a felbecsülhetetlen kulturális értékű lelet védelmét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár