2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Tíz kevésbé ismert tény az amerikai függetlenségi háborúról

2018. július 4. 16:46 Múlt-kor

Magát a brit vereséget Amerikában a francia haditengerészet idézte elő

A francia beavatkozás Nagy-Britannia amerikai helyzetét sokkal kiszolgáltatottabbá tette. 1778 előtt  a britek nyugodtan hagyatkozhattak a Királyi Haditengerészet fölényére – a brit csapatokat bárhová el tudták szállítani az amerikai partok mentén, és a szárazföldi parancsnokoknak nem volt mitől félteniük utánpótlásukat az Atlanti-óceánon.

Miután azonban a franciák beléptek a háborúba, haditengerészetük közvetlen veszélyt jelentett. Ha a francia hajók együtt tudtak működni az amerikai szárazföldi erőkkel, az elszigeteltebb brit helyőrségeket képesek voltak elfoglalni. A franciák és az amerikaiak eleinte nem tudtak jól együttműködni, azonban 1781-ben a virginiai Yorktownnál elsöprő győzelmet arattak. Cornwallis tábornok brit hadseregét a szárazföldön körbefogta az amerikai és a francia hadsereg, a tengeren pedig elvágta utánpótlását a francia flotta. Cornwallis megadása jelentette a gyakorlatban az amerikai háború végét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Brit csapatok csapnak össze francia és májszori erőkkel Cuddalore ostrománál 1783-banBernardo de Gálvez spanyol csapatokat vezet a britek ellen a floridai Pensacolánál, 1781-benLord Cornwallis megadja magát és seregét a francia (balra) és amerikai (jobbra) csapatok előtt Yorktownnál, 1783-banRochambeau francia és Washington amerikai tábornok kiadják utolsó parancsaikat a yorktowni csata előtt, 1783.A Bunker Hill-i csata, 1775.III. György brit királyA döntő brit győzelemmel végződő tengeri ütközet Dominikánál, 1782.Washington átkelése a Delaware folyón, 1776. december 25-26.John Singleton Copley festményén jól láthatóan egy fekete katona is harcol a brit oldalon az amerikaiak ellen
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár