2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Tíz kevésbé ismert tény az amerikai függetlenségi háborúról

2018. július 4. 16:46 Múlt-kor

A rabszolgák számára a britek, és nem az amerikaiak jelentették a szabadságot (legalábbis egy esetben)

A forradalom retorikája az amerikaiakat állította be a szabadság védelmezőiként, a briteket pedig fenyegetésként. A gyarmatokon azonban előfordult, hogy a rabszolgák számára a britek jelentették a szabadságot, és nem az amerikai fehérek: 1775 novemberében Virginia utolsó királyi kormányzója, Lord Dunmore szabadságot ajánlott azoknak a rabszolgáknak, akik segítenek neki elfojtani a lázadást.

Ezután több ezer rabszolga állt be a britek közé a háború folyamán, ettől az ígérettől vezérelve. Legtöbbjüknek csalódnia kellett, de néhányan valóban megkapták szabadságukat. Dunmore ajánlata valójában elő is segíthette a forradalom ügyét a déli gyarmatokon, ahol a rabszolgatartó ültetvénytulajdonosok nem vették jó néven a rabszolgaság intézményének aláásását. Magában a Brit Birodalomban végül 1833-ban hozták meg a rabszolgaság végét jelentő törvényt, míg az Egyesült Államokban a polgárháború során, 1863-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Brit csapatok csapnak össze francia és májszori erőkkel Cuddalore ostrománál 1783-banBernardo de Gálvez spanyol csapatokat vezet a britek ellen a floridai Pensacolánál, 1781-benLord Cornwallis megadja magát és seregét a francia (balra) és amerikai (jobbra) csapatok előtt Yorktownnál, 1783-banRochambeau francia és Washington amerikai tábornok kiadják utolsó parancsaikat a yorktowni csata előtt, 1783.A Bunker Hill-i csata, 1775.III. György brit királyA döntő brit győzelemmel végződő tengeri ütközet Dominikánál, 1782.Washington átkelése a Delaware folyón, 1776. december 25-26.John Singleton Copley festményén jól láthatóan egy fekete katona is harcol a brit oldalon az amerikaiak ellen
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár