2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Tíz kevésbé ismert tény az amerikai függetlenségi háborúról

2018. július 4. 16:46 Múlt-kor

A britek sokkal erősebben jöttek ki a háborúból, mint az 1781-ben valószínűnek tűnt

A Yorktownnál aratott döntő amerikai–francia győzelem 1781 októberében ugyan véget vetett a harcoknak Amerikában, de a szélesebb konfliktus tovább folytatódott. 1782 áprilisában a brit flotta döntő győzelmet aratott a franciák és a spanyolok felett a Karib-tengeren, ami megmentette Jamaicát az inváziótól. A megerősített brit bázis Gibraltáron 1779-től ostrom alatt állt, de egészen a háború végéig kitartott, holott a spanyolok és franciák többször megkísérelték bevenni. Ezek a győzelmek erősítettek a brit pozíción a béketárgyalásokon, és azt eredményezték, hogy a végkimenetel nem volt annyira katasztrofális, mint amilyennek az közvetlenül Yorktown után várható lett volna.

Akár amellett is lehetséges érvelni, hogy az Amerikában kialakult helyzet valósága nem felelt meg a legtöbb történelmi mű által elfogadott lehengerlő brit vereségnek. Az 1790-es évekre a korábbi gyarmati viszony legfőbb összetevői visszaálltak, legalábbis gazdasági tekintetben. Nagy-Britannia több készterméket exportált Amerikába, mint a háborút megelőzően, cserébe pedig egy új amerikai exportterméket kapott – a nyers gyapotot, amely Lancashire és a Clyde völgyének textilgyárait látta el alapanyaggal. Más szóval a britek számára megmaradtak az amerikai gyarmatok gazdasági előnyei, a védelmi és adminisztratív költségek nélkül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Brit csapatok csapnak össze francia és májszori erőkkel Cuddalore ostrománál 1783-banBernardo de Gálvez spanyol csapatokat vezet a britek ellen a floridai Pensacolánál, 1781-benLord Cornwallis megadja magát és seregét a francia (balra) és amerikai (jobbra) csapatok előtt Yorktownnál, 1783-banRochambeau francia és Washington amerikai tábornok kiadják utolsó parancsaikat a yorktowni csata előtt, 1783.A Bunker Hill-i csata, 1775.III. György brit királyA döntő brit győzelemmel végződő tengeri ütközet Dominikánál, 1782.Washington átkelése a Delaware folyón, 1776. december 25-26.John Singleton Copley festményén jól láthatóan egy fekete katona is harcol a brit oldalon az amerikaiak ellen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár