2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sajátos humorával színesítette diplomáciai küldetéseit Fülöp herceg

2024. április 9. 08:20 Múlt-kor

Három éve, 2021. április 9-én hunyt el Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje. Az 1947 óta Erzsébet oldalán álló Fülöpnek már fiatalon is igen kalandos életút jutott, a felesége trónra lépését követő 65 év alatt pedig több mint 22 ezer hivatalos küldetésen vett részt.

Fülöp herceg

Az 1921-ben Korfun született hercegnek már 18 hónapos korában kijutott a kalandokból: a kisdedet egy narancsosládában csempészték ki Görögországból, miután apja fivérét, I. Konstantin görög királyt lemondásra kényszerítették. A királyi családot végül egy brit hadihajón menekítették ki a napfényes Hellász földjéről.

Fülöp, Görögország és Dánia hercege párizsi emigrációban töltötte gyermekéveit. A száműzetést a család nehezen viselte: apja, András, volt görög királyi herceg az alkoholba és a szerencsejátékba menekült, míg anyja, Aliz battenbergi hercegnő egy svájci szanatóriumban kezeltette skizofréniáját.

Az ifjú Fülöp nagybátyja, Louis Mountbatten tanácsára választotta a tengerésztiszti pályát. Fülöpöt jobban érdekelte a repülés, de bácsikája meggyőzte őt, hogy a brit haditengerészetnél jobb társasági kapcsolatokra tehet szert.

Mountbattennek igaza lett: 1939-ben VI. György brit uralkodó családjával a dartmouth-i tengerészeti akadémiára látogatott, és a távoli unokatestvér, a 18 éves tengerészkadét Fülöp kapta a feladatot, hogy a két hercegnőt, Erzsébetet és Margitot körbevezesse. A 13 éves tinilány Erzsébet fülig szerelmes lett a jóképű rokonba és a fiatalok élénk levelezésbe kezdtek.

A második világháborúban Fülöp csatahajón, majd rombolón szolgált és a britek hadianyag-ellátását lebonyolító konvojokat kísérte, majd részt vett a szicíliai partraszállásban. Ezután a csendes-óceáni hadszíntér következett. A világháborútól századosként búcsúzott.

Fülöp és Erzsébet kapcsolata a háború alatt tovább mélyült. Erzsébet 1947-ben betöltötte a 21. életévét, és még az év novemberében összeházasodtak. A frigyet a királyi família berkeiben sokan nem fogadták túlzott lelkesedéssel. Fülöp német származása közvetlenül a második világháború befejezése után többekben visszatetszést keltett. A germanofóbia következtében az ifjú vőlegény nem hívhatta meg esküvőjére a nővéreit, mivel azoknak német férjeik voltak.

A házaspár gondtalan élete 1952-ben VI. György halálával véget ért. II. Erzsébet trónra lépésével elkezdődött a diplomáciai küldetések korszaka. Fülöp Erzsébet királynő férjeként számolatlan hivatalos úton és rendezvényen képviselte a monarchiát.

Tengerésztisztként már nem szolgálhatott, a különféle protokolláris feladatok pedig eleinte nem voltak a kedvenc tevékenységei. Ettől a korszaktól eredeztethetőek legendássá vált „fülöpizmusai”, amelyek egészen a közélettől való hivatalos visszavonulásáig, 2017 augusztusáig jellemezték őt.

Ilyen volt Paraguay diktátorához intézett, a dél-amerikai államban uralkodó zsarnoki rendszerre utaló, ironikus megállapítása is: „Öröm számomra egy olyan országba érkezni, amelyet nem az állampolgárai irányítanak”. De a skótok is megkapták a magukét, amikor 1995-ben egy gépjárművezető-oktatótól szemrebbenés nélkül megkérdezte: „Hogyan tudja a helyieket rávenni arra, hogy a vizsgákig felfüggesszék az alkoholizálást?”

A hivatalos látogatásokon gyakran hajmeresztő kijelentéseket tevő Fülöpöt a Csendes-óceán délnyugati részén, a Vanuatui Köztársasághoz tartozó Tanna szigetén található Yaohnanen falu lakói „tabu emberként”, egyfajta istenként tisztelték, és különféle természetfeletti képességeket tulajdonítanak neki. A csodálat odáig terjedt, hogy az őslakosok egy hagyományos disznóölő bunkósbotot is ajándékoztak a hercegnek.

„Úgy látszik, én vagyok a világ leggyakorlottabb táblaleleplezője.” A szarkasztikus humoráról ismert Fülöp herceg 2016-ban ezen szavak kíséretében avatta fel egy londoni krikettstadion lelátóját. A herceg több évtizedes szolgálata alatt azonban jóval sokrétűbb és fontosabb feladatokat is ellátott, így például több mint 800 szervezet védnökeként tevékenykedett, különös tekintettel a környezetvédelemre, az iparra, a sportra és az oktatásra.

1981-től 1996-ig például a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a World Wildlife Fund (Természetvédelmi Világalap) elnökeként járult hozzá a fenntartható jövő megteremtéséhez. A herceg közéleti tevékenysége egyébként teljes embert igényelt. A 2016-os évben például Fülöpnek 110 alkalommal kellett ellátogatnia valamilyen hivatalos eseményre: díszfelvonulásra, díszvacsorára, kitüntetés átadására, parádéra, megnyitóra.

A herceg II. Erzsébet trónra lépését követő 65 év alatt több mint 22 ezer hivatalos küldetésen vett részt, és egészen kilencven éves koráig kitűnő egészségnek örvendett. Az utóbbi években több műtéten is átesett, és több egészségügyi probléma nehezítette az életét. 2021. április 9-én reggel hunyt el a windsori kastélyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ifjú Fülöp, mindössze egy évesen Hercegként a szórakozásra is maradt ideje (négyesfogathajtó-világbajnokság, 1982) (Kép forrása: Wikipédia / Hans van Dijk / Anefo - Nationaal Archief / CC BY-SA 3.0)II. Erzsébet és Fülöp herceg a koronázási fotón (1953)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár