2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordidő alatt ért végét a háború, dicstelenül zárult Zanzibár szultánjának „pünkösdi királysága” 

2021. augusztus 27. 13:44 Múlt-kor

„Nincs szándékunkban levonni a zászlónkat, és nem hisszük, hogy tüzet nyitnak ránk” – Zanzibár újdonsült szultánja, Khalid bin Barghash ezzel a határozott válasszal próbálta lerázni a briteket, akik mindent megpróbáltak, hogy elkerüljék a fegyveres összeütközést. A szultán azonban nagyot tévedett, a briteknek egy ponton túl elfogyott a türelme. 1896. augusztus 27-én reggel 9 órakor a brit haderő vezetője, Lloyd Mathews tábornok elrendelte a támadást. Nem sokkal azután, hogy hajóinak ágyúi tüzet nyitottak, a Zanzibár szigetén emelt szultáni palota lángokba borult.

Zanzibár
A britek 38 perc alatt nem csak a szultán ellenállását törték meg, hanem a palotát is porig rombolták

Khalid bin Barghash két nappal a konfliktus előtt, elődje Hamid bin Thuwaini szultán halálát követően lépett a trónra. Az elhunyt uralkodó unokaöccse, az akkor 29 éves Barghash azt remélte, hogy a britek elfogadják őt Zanzibár uralkodójának.

Reményeiben csalatkoznia kellett, mert a gyarmattartók mást szemeltek ki erre a posztra. A brit konzul Hamoud bin Muhammedben személyében találta meg azt a könnyen irányítható „bábot”, aki a legjobban képviselheti a brit korona érdekeit Zanzibárban.

A sziget az Indiai-óceánon, a kelet-afrikai Tanzánia (ekkoriban még Német Kelet-Afrika néven gyarmat) partjai mentén fekszik. Zanzibár 1890-ben vált brit protektorátussá egy, a Német Birodalom és Nagy Britannia között 1890-ben létrejött egyezmény értelmében. A sziget ellenőrzése a briteknek egyet jelentett kelet-afrikai gyarmataik feletti uralmuk megszilárdításával.

Khalid bin Barghash augusztus 25-én költözött be a Zanzibár városában álló szultáni palotába. Miután világossá vált, hogy az angolok nem támogatják őt, csapataival együtt elbarikádozta magát az épületben azt remélve, hogy ezzel a határozott lépéssel elrettenti a sziget valós urait attól, hogy a fegyverekhez nyúljanak.

A britek azonban hajthatatlanok voltak és a kikötőben tartózkodó négy hajójuk augusztus 27-én végül akcióba lépett. A támadás szokatlan eredményt hozott, világrekord született.

A támadóknak ugyanis összesen 38 perc kellett, hogy szétzúzzák a szultán ellenállását és lezárják a nagyjából 500 zanzibári alattvaló életét követelő angol-zanzibári háborút, amelyet mind a mai napig a világ legrövidebb háborújaként emlegetnek a világtörténelemben.

Khalid bin Barghash-nak sikerült megszöknie a lerombolt palotából és a német konzulátusra menekülnie, ahonnan később Német Kelet-Afrikába távozott. A két napig tartó, tiszavirág életű regnálásával azonban ő is kiérdemelte, hogy neve bekerüljön a világ legrövidebb ideig uralkodó királyai közé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Brit tengerészgyalogosok egy sérült zanzibári ágyúval a romos szultáni palota előttBrit tengerészgyalogosok egy sérült zanzibári ágyúval a romos szultáni palota előttZanzibár 1890 előtt még német fennhatóság alá tartozott (Wikipedia / Fotoarchiv des Deutschen Postmuseums, Frankfurt/Main / CC BY-SA 4.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár